Pizza devine ilegală: interzisă vânzarea către minori, pe o rază de 500 m în jurul școlilor

Foto: Hepta

Mai multe cofetării, patiserii și fast-food-uri ar putea rămâne fără clienți, ca urmare a noilor reguli stabilite de Ministerul Sănătății în ceea ce privește igiena în școli și în zonele adiacente spațiilor în care sunt educați copiii.

Concret, vânzarea către minori a cafelei și băuturilor energizante, precum și a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor – printre care se regăsesc și prăjiturile, produsele de patiserie, chipsurile, biscuiții, sucurile, cartofii prăjiți, pizza și hamburgerii -, va fi interzisă pe o rază de 500 de metri pe străzile de acces către grădiniţe, şcoli, licee, after-school-uri, şcoli profesionale, palate ale copiilor și cluburile sportive şcolare, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică pe site-ul instituției. Documentul introduce, de asemenea, noi prevederi privind instruirea profesorilor, dimensiunile băncilor școlare, precum și noi obligații pentru școli referitoare la greutatea ghiozdanelor elevilor.

Prin proiectul de ordin pus marți în transparență decizională, Ministerul Sănătății introduce noi reglementări în Normele de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, stabilite prin Ordinul nr. 1456/2020.

O primă măsură vizează limitarea accesului copiilor și adolescenților la produse care au un impact negativ asupra sănătății minorilor. Astfel, nu doar în școli, ci și în proximitatea unităților de învățământ preuniversitar se instituie zone restricționate, în care va fi interzisă comercializarea către elevi a alimentelor nesănătoase, băuturilor energizante, cafelei și altor produse nepotrivite pentru minori.

Astfel, pe lista produselor interzise la vânzare în incinta unităților de învățământ preșcolar, pe lângă băuturile alcoolice, energizante, cafea, substanţe psihoactive și produselor de tutun, vor fi introduse și o serie de produse alimentare considerate junk-food, cuprinse într-o listă de „alimente nerecomandate preșcolarilor și școlarilor”.

De asemenea, „pe strada de acces a copiilor și tinerilor în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu excepția unităților de învățământ universitar, pe o rază de 500 m, este interzisă comercializarea către minori a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor conținute în lista prevăzută la art.9 litera a) din Legea nr 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, a băuturilor energizante, a cafelei și a altor produse interzise minorilor, conform legislației în vigoare, de către unitățile autorizate să comercializeze produse alimentare”, prevede noul ordin, pus în dezbatere de Ministerul Sănătății.

Care sunt alimentele și băuturile interzise

Conform legislației în vigoare, pe lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, se regăsesc alimentele cu conţinut mare de: zaharuri (prăjituri, bomboane, acadele etc.), grăsimi (hamburger, pizza, produse de tip patiserie, brânză topită, maioneze, margarină, mezeluri grase, cartofi prăjiţi și alte alimente preparate prin prăjire), sare (chipsuri, biscuiți, covrigei, sticksuri, snacksuri, alune și semințe sărate), precum și alimente vrac, sendvişuri neambalate și „orice tip de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate”.

Practic, nici sucurile naturale nu vor mai putea fi vândute minorilor în apropierea școlilor. Mai mult, toate alimentele și băuturile de mai sus nu vor mai putea fi comercializate pentru minori nici în proximitatea altor spații în care se desfășoară activități educative și recreative pentru copii.

Concret, pe lista unităţilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor care vor intra sub incidența noilor reguli se află: creşele, grădiniţele, şcolile, liceele și colegiile, şcolile profesionale, palatele şi cluburile copiilor, cluburile sportive şcolare, ateliere de creaţie, servicii de îngrijire a copiilor pe timp de zi, cu sau fără semiinternat de tipul „after school”, „babysitting”, „baby-parking”, centre de vacanţă şi alte unităţi publice sau private de tipul centrelor educaţionale.

Noile reglementări prevăd, de asemenea, ca spațiile destinate antepreșcolari și preșcolari să fie amplasate la parter și etajul 1, iar sălile de clasă pentru învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional să poată fi amplasate și la etajele superioare ale clădirilor.

Sursa: jurnalul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *