Conducerea școlii va fi obligată să ia măsuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor, propune Ministerul Sănătății în proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor, pus în dezbatere publică.
Școlile vor fi obligate să ia măsuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor, potrivit proiectului Ministerului Sănătății care propune modificarea ordinului de ministru nr. 1456/2020 privind normele de igienă din școli.
Astfel, Ministerul Sănătății propune ca școala să asigure dulapuri individuale pentru elevi în care să își țină manualele și caietele sau spații pentru efectuarea temelor după școală pentru teme sau să îi învețe pe elevi cum să aleagă un ghiozdan și cum să îl poarte.
De asemenea, se mai propune ca ghiozdanul să aibă bretele late, purtate pe ambii umeri, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății, scrie Edupedu.ro.
”Elevii din ciclul primar și gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu faţa posterioară întărită, cu bretele late, purtate pe ambii umeri, compartimentate, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății. Greutatea conţinutului ghiozdanului la toate ciclurile de învăţământ nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. Conducerea unității de învățământ are obligația de a lua măsuri în vederea reducerii greutății ghiozdanelor elevilor. Vor fi luate măsuri ce pot consta în: asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi, organizarea activităților de învățare, asigurarea unor spații pentru activități de efectuare a temelor după ore, educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului.”, se arată în proiect.
Prevederea privind greutatea ghiozdanului elevilor care nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului este și în prezent în Norme dar și ca propunere în proiectul Statutul elevului, propus de mai multe asociații de elevi, potrivit RomaniaTV
O propunere care nu stim cat e de utila.La clasa a v-a, la mate si romana sunt obligati de profesori sa aiba caiet studentesc si de clasa si de teme,manualele si culegerile care trebuie sa le care zilnic.Doar la romana si la mate.Alte materii,la care cara manual si caiet si astfel, copii cara zilnic 6- 7 kg.Peste cativa ani vor fi multi cu mari probleme la coloana. Costuri mari- rmn-uri, kinetoterapie- costuri din buzunarele noastre,ca platim degeaba asigurari de sanatate.Medicul de familie spune ca rmn- ul nu e acoperit de stat si tot asa.Dar ministerul doarme in birouri.Nu se sesizeaza nimeni ca sunt obligati sa care atatea manuale si culegeri zilnic si se imbolnavesc putin cate putin elevii! La scoala nu le pot lasa ca au teme zilnic si au nevoie de caiete! O propunere cam inutila!