O femeie din Botoșani a mers cu soțul său la spital, pentru probleme cardiace, dar a fost trimisă la nefrolog, și a cerut explicații medicilor. Maria Cristea, din Botoșani, a mers cu soțul său la medic, din cauza unei insuficiențe cardiace cronică.
„Soțul meu are 63 ani și a fost diagnosticat de ceva vreme cu insuficiență cardiacă cronică. La ultimul consult, după ce și-a făcut toate investigațiile, medicul lui cardiolog i-a recomandat să fie văzut de un nefrolog. Nu am înțeles de ce, deoarece soțul meu nu a avut probleme până acum cu rinichii. Am vrea să știm dacă este necesar să fie investigat pentru rinichi, în condițiile în care soțul meu respectă cu strictețe tratamentul cardiologic”, s-a adresat femeia medicilor de la Spitalul Clinic „Dr.C.I. Parhon” din Iași, potrivit Ziarul de Iasi.
Iată explicația primită din partea doctorilor:
„Este bine ca soțul dvs să țină cont de recomandarea medicului său cardiolog și să meargă la un serviciu de nefrologie. Trebuie să știți că bolile de inimă și rinichi pot coexista adesea la același pacient, iar practica medicală realizată de-a lungul timpului a arătat că afecțiunile cardiace pot contribui direct la agravarea funcțiilor renale și vice-versa. Sindromul cardiorenal este definit ca o tulburare fiziopatologică complexă a inimii și rinichilor, în care o disfuncție acută sau cronică la unul dintre organe ar putea conduce la apariția unei disfuncții acute sau cronice la celălalt organ. Pacienții cu boală cronică renală (BCR) prezintă un risc cardiovascular mai crescut decât cei din populația generală, riscul crescând în paralel cu progresia BCR încă din stadiile incipiente, chiar și la pacienții fără boală vasculară manifestă. De altfel, evenimentele cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate atât la pacienții predializă, cât și la pacienții dializați”, precizează, pentru sursa citată, Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, Iași.