Tulburările de mișcare reprezintă o categorie de afecțiuni neurologice adesea neînțelese și trecute cu vederea. Aceste tulburări cuprind o serie de condiții care afectează capacitatea unei persoane de a-și controla mișcările, afectând calitatea vieții și funcționarea zilnică.
La baza tulburărilor de mișcare se află perturbarea rețelei complexe de semnale dintre creier, măduva spinării și mușchi.
Boala Parkinson, poate cea mai cunoscută dintre aceste tulburări, se caracterizează prin tremor, rigiditate și mișcare lentă, adesea însoțită de instabilitate posturală. Cu toate acestea, boala Parkinson este doar una dintre afecțiunile cuprinse în această categorie.
Distonia, o altă tulburare de mișcare predominantă, se manifestă prin contracții musculare involuntare, provocând răsuciri și mișcări repetitive sau posturi anormale.
Tot în categoria tulburărilor de mișcare sunt incluse ticurile, cea mai cunoscută afecțiune din această categorie fiind sindromul Tourette.
Tremorul este un alt tip de mișcare involuntară, care face parte din grupa mare a tulburărilor de mișcare, cea mai frecventă dintre afecțiunile care provoacă tremor, în afara bolii Parkinson, fiind tremorul esențial.
Mai există afecțiunile caracterizate prin coree, mișcări care pot afecta diferite părți ale corpului și pot fi descrise ca „asemănătoare dansului”. Coreea este adesea asociată cu anumite afecțiuni neurologice, cea mai notabilă fiind boala Huntington.
Sunt excluse din categoria tulburărilor de mișcare afecțiunile care determină paralizia diferitelor segmente ale corpului, epilepsiile, bolile neurodegenerative care afectează în primul rând cogniția (cum sunt boala Alzheimer și alte tipuri de demențe), afecțiunile sistemului nervos periferic (cum sunt neuropatiile periferice), accidentul vascular cerebral și patologia traumatică a sistemului nervos.
Există două grupe mari de tulburări de mișcare: mișcările hipokinetice și cele hiperkinetice.
Tulburările de mișcare hipokinetice sunt un grup de afecțiuni neurologice caracterizate printr-o reducere sau o afectare a mișcărilor voluntare, ducând la încetinirea mișcării (bradikinezie), rigiditate musculară și dificultăți în inițierea și menținerea activității fizice. Aceste tulburări sunt de obicei asociate cu disfuncții în ganglionii bazali, un grup de structuri ale creierului implicate în controlul motor.
Tulburările de mișcare hiperkinetice sunt un grup de afecțiuni neurologice caracterizate prin mișcări excesive, involuntare sau mișcări anormale, repetitive. Aceste mișcări pot afecta diferite părți ale corpului, inclusiv membrele, fața, trunchiul și corzile vocale. Tulburările de mișcare hiperkinetice sunt de obicei cauzate de disfuncții în ganglionii bazali sau circuitele cerebrale asociate implicate în controlul motor.
Persoanele care prezintă simptome sugestive pentru o tulburare de mișcare trebuie să se prezinte la medicul neurolog cât mai curând posibil, în special dacă simptomele interferează cu activitățile zilnice, provoacă suferință sau sunt asociate cu alte simptome neurologice sau sistemice.
Tulburările de mișcare sunt tratate în siguranță în Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare Arcadia.
Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.