Carmelo Castagna nu este doar un artist, este un personaj cu o poveste de viață impresionantă. La 82 de ani, are o energie și o creativitate de invidiat.
Născut în Sicilia, viața lui Carmelo a fost împărțită de destin în două părți distincte. A lucrat cât o viață de om în nordul Italiei, ca funcționar la Milano. Apoi, s-a reîntors pe tărâmul natal, în Sicilia cea însorită, într-o localitate pitorească de munte: Calascibetta. Aici începe a doua parte a vieții sale, cea de artist: a devenit un sculptor în lemn și a câștigat concursuri cu fanfara orășelului.
Făcând voluntariat, a cunoscut o româncă stabilită de mulți ani în Sicilia, Dorica Orzan. Prin ea, s-a apropiat de limba română și de cultura țării noastre. Încet, încet s-a îndrăgostit de România. Două parcursuri de viață, de migrație, de întoarcere la rădăcini, care se întâlnesc, se împletesc și se completează, potrivit Rotalianul.
Ce cuvinte învață un italian care dorește să cunoască România?
„Ei bine, iată primele cuvinte care îmi vin în minte: noapte bună, bună dimineața, sărut mâna, bună ziua, frumos, bunica, doamnă, băiat, papanași, mămăligă, usturoi, struguri, cai, oi, zăpadă, lasă-mă în pace, plouă, palincă, pâine, lingură, furculiță, așa, masă, gata, bani, te așteptăm, ce faci, sărbători fericite, mulțumesc!”.
Desigur, pe lângă limba română, Carmelo s-a obișnuit și cu bucatele românești, gătite în primul rând de Dorica: „Îmi place tot, de la papanași la sarmale, ciorba, micii, păstrăvul cu mămăliga și usturoi”.
România, „o țară care merită să fie promovată”
În ultimii ani, Carmelo a început să viziteze și să descopere România:
„Din 2011 până azi am fost în România de unsprezece ori. Am fost la București, Brașov, Suceava, Piatra Neamț, în Maramureș, la Constanța, Botoșani, Turda, Alba Iulia, Deva, Iași, Câmpulung Moldovenesc.
Pentru mine, țara aceasta este foarte frumoasă, m-am simțit ca acasă. Dorința de a reveni în România este constantă, pentru că mereu mai sunt locuri pe care nu le-am vizitat. România merită să fie promovată, printre locurile care m-au impresionat au fost salinele, mănăstirile, Castelul Peleș, Castelul Bran, Peștera Urșilor, locurile de pelerinaj legate de Arsenie Boca, Cheile Bicazului”.
Sicilianul cu păr lung alb a devenit un personaj pitoresc și cunoscut în unele locuri din România. A participat la evenimente caritabile, a adus cadouri de Crăciun copiilor din satele românești din Moldova, a legat prietenii.