Sărbătorile se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi care să asigure curățenia în case și pregătirea produselor tradiționale de Paște. Pentru prevenirea incendiilor, Inspectortul Județean pentru Situații de Urgenșă (IJSU) Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:
§ menţineţi permanent curăţenia şi ordinea în bucătării sau în spaţiile de preparare a hranei;
§ supravegheaţi plitele și aragazurile atunci când gătiți;
§ depozitaţi produsele alimentare / culinare, precum ulei, grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, la distanţă de siguranţă faţă de sursele de aprindere;
§ utilizaţi aparatele electrocasnice de tipul friteuzelor, cuptoarelor cu microunde, cuptoarelor electrice etc. conform instrucţiunilor producătorilor şi nu le lăsați în priză dacă nu sunt folosite;
§ pe timpul curățeniei, nu suprasolicitați instalaţia electrică;
§ folosiţi focul deschis la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;
§ depozitaţi cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire într-un loc amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce stingeți complet resturile de jar;
§ păstraţi sursele de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz şi altele asemănătoare, în locuri în care nu au acces copiii;
§ nu amplasați lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;
§ supravegheaţi copiii în permanenţă şi nu îi lăsaţi singuri în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.