Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Vasile Timiş, a participat, vineri dimineaţă, al acţiunile dedicate Zilei Imnului naţional, derulate la Garnizoana Botoşani. El a rostit, alături de prefectul Cristian Roman, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, senatorul Gheorghe Marcu şi şeful Garnizoanei Botoşani, Constantin Florea, alocuţiuni prin care a omagiat imnul de stat.
”Când vorbim de Imnul naţional al României ne gândim la felul în care ne reprezintă pe fiecare dintre noi în străinătate şi în lume şi la felul în care ne reprezintă pe fiecare dintre noi la noi acasă. El ne aduce aminte de istoria bimilenară a poporului român şi ne dă speranţe. El ne propune să ne cinstim înaintaşii, sfinţii, eroii, soldaţii, neamul românesc şi totodată ne propune să medităm şi să luptăm pentru fiinţa neamului, pentru propăşirea lui şi dăinuirea lui”, a firmat Timiş.
La rândul său, prefectul Cristian Roman a cerut tuturor românilor ”să nu rămână nepăsători faţă de tot ce se întâmplă în jurul nostru” şi să ia exemplul Bisericii, care nu face doar educaţie religioasă, ci „îi învaţă pe credincioşi nu numai să-şi iubească ţara”.
„Trăim împreună vremuri pline de încercări. Unul din pericolul care ne încearcă este acela al degradării unor valori sfinte, pentru care înaintaşii noştri şi-au dat viaţa. Sunt valori care definesc identitatea noastră ca naţie. Vorbim despre patriotism, despre respectul faţă de simbolurile naţionale: drapelul, stema şi imnul. Viciile lumii moderne iau locul patriotrismului considerat demodat şi chiar sunt ridicate, din păcate, la rang de virtuţi. Şcoala trebuie să îşi ia şi ea rolul în serios”, a afirmat Roman, care a subiliniat din nou necesitatea legală a intonării imnului la începutul orelor de curs.
„Deşteaptă-te române! reprezintă o chemare la emancipare naţională şi social-politică a românilor. Orice naţiune se bazează pe respectul faţă de trecut şi pe solidaritatea şi respectul între membrii săi. Sper ca tânăra generaţie să fie animată de respect pentru valorile neamului românesc”, a declarat preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac.
”Deşteaptă-te române! a reverberat spontan în inimile tinerilor revoluţionari din Decembrie 89 şi s-a impus ca Imn naţional al României de astăzi. El ne uneşte pe toţi românii din ţară şi pretutindeni. Este o poruncă simplă care ne îndeamnă la unitate, la demnitate şi la deşteptare. Este testamentul sacru pentru întreg neamul românesc”, a afirmat senatorul PSD Gheorghe Marcu.