Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii.
Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și pentru investițiile absolut halucinante ale autorităților locale.
Cel mai elocvent exemplu este o clădire uriașă construită acum doi ani din fonduri europene, situată chiar la intrarea în comună. Este vorba despre un centru pentru situații de urgență destinat cazării și întreținerii sinistraților în urma catastrofelor naturale, mai precis despre inundații, singurele care au pus vreodată probleme în județul Botoșani. Acest centru stă însă din 2022 cu lacătul pe ușă fiindcă nu sunt sinistrați pe care că-i găzduiască.
Centru pentru sute de sinistrați în comuna fără calamități
Centrul de la Cândești se află într-o clădire impunătoare, nou-nouță, cu parter și etaj. Are numeroase dormitoare, putând găzdui în jur de 150 de persoane, sinistrați rămași fără locuințe în urma unei posibile catastrofe naturale. Dormitoarele sunt comune și sunt dotate cu duș. La parter există o sală de mese, o zonă pentru conferințe și întruniri de urgență în caz de calamități, dar și o cantină destinată hrănirii eventualilor sinistrați. Există inclusiv spații pentru cabinete medicale și spații de depozitare pentru intervenția la calamități.
În plus, curtea centrului a fost proiectată în așa fel încât să poată găzdui, în corturi, alte aproximativ 300 de persoane.
Întreaga structură a fost conectată la utilități și inaugurată cu mare fast, inclusiv în prezența unui parlamentar, în anul 2022.
Pentru localnici această uriașă clădire, poate cea mai mare din toată comuna, este însă un mare mister fiindcă pur și simplu nu-i întețeleg utilitatea în condițiile în care. în ultimii 30 de ani, la Cândești au fost inundații doar o singură dată, de altfel, singurele calamități naturale care s-ar putea produce în această zonă.
„Cred că prin 2010 a venit viitură de pe Molnița și Siret. A fost într-adevăr apă pe aici, dar nu se poate spune că au fost dărâmate case, tragedii cum vedem la televizor. Atât. În rest nimic”, spune un sătean în vârstă din Cândești.
Un altul mărturisește că nu a avut niciodată motive de îngrijorare și consideră centrul absolut inutil.
„De peste 12 ani nu a fost niciun fel de inundație. Niciun pericol. Aici nici cutremure nu sunt, nici incendii de vegetație, nimic. Liniște și pace, sate îmbătrânite! Centrul este frumos tare, dar gol, că n-are cine merge acolo. Stau oamenii la casa lor”, mărturisește un alt sătean. Siretul a fost îndiguit pe o lungime de trei kilometri cu debitul controlat prin acumularea de la Rogojești.
Sute de mii de euro pe o clădire cu lacătul pe ușă
Tocmai fiindcă nu există niciun sinistrat în Cândești, iar destinația clădirii este clară prin proiect, centrul a zăcut doi ani cu lacătul pe ușă. Actualul primar al comunei, Ștefan Coțofrec, spune că ideea construirii centrului i-a venit fostului primar după inundațiile din 2010.
Proiectul a fost realizat și finanțat cu fonduri europene transfrontaliere România-Ucraina. Lucrările au început în 2018 și s-au terminat abia în 2022. Pe lângă faptul că nu are niciun fel de utilitate, acest centru a înghițit o mulțime de bani. Inițial, costa 350 000 de euro, dar între timp prețurile s-au dublat și așa s-a ajuns ca centrul fără sinistrați de la Cândești să coste 700.000 de euro.
„Au fost scumpiri, a apărut și legea 114 cu modificările coeficienților din construcții și prețurile s-au dublat. În plus a fost și ordonanța 15 cu scumpirile de materiale. De doi ani clădirea nu a avut funcționalitate”, adaugă edilul.
Clădirea nu este funcțională și din cauză că nu au fost prevăzute, prin proiect, fonduri pentru dotări, în special mobilier și aparatură pentru bucătărie și cabinetul medical. Momentan, pe aproximativ 30% din suprafața clădirii s-au mutat temporar câteva birouri fiindcă Primăria este într-o scurtă reabilitare. Destinația centrului nu poate fi schimbată, conform legii europene, timp de cinci ani. După aceea, altă cheltuială.
„După cinci ani s-ar preta la un cămin pentru bătrâni”, spune Ștefan Coțofrec. Pentru acest lucru, însă, vor trebui făcute multe modificări, inclusiv ale unor circuite, scrie adevarul.ro