Biserica “Sfântul Gheorghe” din Botoșani, ctitorită de doamna Elena Rareș , soția domnitorului Petru Rareș, în anul 1551, este un simbol religios al Botoșaniului. Pe pisania acestei Biserici se poate citi: „…Elena, fiica de despot, doamna răposatului Petru voievod, a zidit acest hram în târgul Botoșanilor, în zilele domnului Io Ștefan voievod și s-a săvârșit în anul 7059 (1551) luna lui octombre…”.
A fost clădită după modelul Bisericii lui Ştefan cel Mare „Popăuţi”, în formă de cruce, cu turnuleţ la mijloc şi cu intrare pe latura de nord. Este o construcţie de proporţii reduse, fără multe elemente decorative şi fără picturi.
De asemenea, este o construcţie de tip moldovenesc, urmând, cu neînsemnate deosebiri, linia lăcaşurilor de închinare orăşeneşti mai vechi. Decoraţiunea interioară a fost simplă, fără picturi pe pereţi. Pe jos era pardosită cu lespezi de piatră care au rămas până astăzi. Prima clopotniţă a fost construită din lemn la poarta Bisericii.
Biserica „Sfântul Gheorghe” este o construcţie de plan triconic, zidită din piatră brută şi cărămidă; piatră cioplită s-a folosit doar la colţurile clădirii, la ferestre şi contraforturi. Scheletul catapetesmei datează din anii 1921-1922, fiind din lemn artistic lucrată. Icoanele din catapeteasmă sunt pictate în ulei pe lemn de un pictor al cărui nume nu se poate descifra şi de Grigore Zugravu, în anul 1733, iunie 20, având fondul suflat cu aur.
Arhitectura Bisericii este asemănătoare cu cele construite de Ștefan cel Mare având același pronaos mărit foarte mult, acoperirea cu calotă pe pandativi, dar fără decorul de tip gotic al nervurilor ceramice. Clopotnița, care se află în partea de nord, a fost construită după demolarea celei din secolul al XVIII-lea și este asemănătoare cu cea de la Popăuți. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, este declarat patronul şi ocrotitorul oraşului Botoşani.
Biserica „Sfântul Gheorghe” este legată de una din peceţile vechi ale oraşului, sigiliul având simbolul „Sfântul Gheorghe călare pe cal omorând balaurul cu o suliţă” pe un act din anul 1780 şi poartă înscrisul: „Pecetea târgului Botoşani afierosit la Sfântul Gheorghe, 1780″ .