Biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani a găzduit miercuri, 17 aprilie, un eveniment inedit. În parteneriat cu Școala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuți și cu Școala Gimnazială Nr. 1 Concești, parohia a organizat o întâlnire intitulată: „Drogurile – un drum fără întoarcere”, al cărei scop a fost creșterea gradului de conștientizare în rândul copiilor și a tinerilor asupra pericolului consumului de droguri.
Invitatul și cel care a moderat întâlnirea a fost Andrei-Nicolae Mihai, consilier în domeniul adicțiilor în cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În introducere acesta le-a vorbit elevilor prezenți despre dependență și despre tipurile ei: dependența de alcool, tutun, droguri, dependența de jocurile de noroc, dependența digitală (jocuri, internet și rețele sociale ), dependența de cumpărături și de mâncare.
Accentul s-a pus pe combaterea și descurajarea consumului de droguri în rândul elevilor și adolescenților prin abordarea aspectelor negative pe care aceste substanțe le provoacă atât consumatorilor, cât și societății și mediului înconjurător în care aceștia trăiesc: „Cel mai important lucru pe care ne dorim ca tinerii să îl înțeleagă este acela că nu există consum de droguri fără consecințe. Ei sunt liberi să facă orice alegere vor și nu vrem să le impunem nimic, dar vrem să înțeleagă tot adevărul despre droguri. Ele vin la pachet cu niște consecințe și cu un preț pe care nimeni nu e gata să îl plătească. Se plătește cu sănătatea, cu lucrurile cele mai scumpe, cu relațiile cele mai dragi și, într-un final, cu viața”.
Finalul întâlnirii a fost unul total neașteptat și extrem de emoționant, întrucât invitatul nostru, fost consumator de droguri, actualmente „dependent în recuperare” a făcut o mărturisire cutremurătoare despre ceea ce reprezintă consumul de droguri și efectele devastatoare ale acestor substanțe stupefiante, din perspectiva propriei sale experiențe. Și-a spus povestea și a mărturisit iadul prin care a trecut din cauza acestor substanțe interzise și cum aproape ajunsese la „capătul puterilor” nemaigăsind soluții de recuperare, deși încercase din răsputeri.
Rezolvarea a găsit-o în Biserică, în persoana unui preot, care prin rugăciune și o spovedanie generală l-a făcut să conștientizeze că viața este cel mai mare dar primit de la Dumnezeu și că avem datoria să o prețuim, să o îngrijim și să ne-o împodobim cu cele mai alese virtuți. În acest moment este căsătorit, are 7 copii și o familie frumoasă și lucrează la Sectorul de Misiune al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei unde vrea să fie de folos Bisericii și societății în demersul acestora de a-i salva pe oamenii cu diferite dependențe.
„Mulțumesc în mod deosebit domnului Andrei-Nicolae Mihai, consilier în domeniul adicțiilor pentru efortul de a se deplasa la Concești și pentru abordarea echilibrată a discursului la nivelul copiilor de gimnaziu. Mulțumim conducerii celor două instituții școlare partenere reprezentate prin doamnele directoare prof. Andreea Apostol și prof. Lăcrămioara Țului pentru implicarea și susținerea acestei activități și nu în ultimul rând elevilor prezenți la această întâlnire care a avut ca scop combaterea și prevenirea consumului de droguri”, a mărturisit pr. paroh Alin Constantin Aroșoaie. Articol preluat de pe doxologia.ro