Conducerea Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani a emis, joi, un punct de vedere cu privire la ancheta ce vizează o fraudă de 160.000 euro în cadrul instituției.
Potrivit unui comunicat transmis de AJOFM Botoșani, astăzi, 18 aprilie 2024, organele de cercetare sub coordonarea procurorilor Parchetului European în baza unui ordin de percheziţie domiciliară la sediul AJOFM Botoşani au ridicat documente care au stat la baza finanțării locurilor de muncă vacante atât din fonduri europene cât și din bugetul asigurărilor pentru șomaj din perioada 2018-2021.
”Angajații instituției au dat curs solicitării și au pus la dispoziție cu promptitudine toate documentele cerute. Se fac verificări cu privire la 3 agenți economici care au beneficiat de subvenții . Facem precizarea că, la acest moment, nu suntem abilitați să oferim mai multe informații din dosar pentru a nu împiedica buna desfășurare a activității organelor de cercetare”, transmite sursa citată.
Biroul Parchetului European din Cluj-Napoca a făcut joi percheziții în mai multe locații, inclusiv în instituții publice din Botoșani, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro care implică fonduri UE destinate angajării tinerilor. Aceștia au descins la sediul Agenției Județean pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani.
Perchezițiile au loc la domiciliile unui funcționat public, a trei foști funcționari publici și a șase alte persoane implicate în activitatea infracțională suspectată, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, dar și la alte cinci organizații care au primit granturi. Un număr de 20 de persoane, suspecți și martori, vor fi duse la audieri, potrivit unui comunicat de presă transmis joi de EPPO.
Potrivit anchetei, între 2018 și 2021, suspecții au obținut mai multe granturi legate de proiecte care ar fi trebuit să sprijine tinerii să-și îmbunătățească angajabilitatea și să îi ajute să intre pe piața muncii, potrivit euractiv.ro.
Granturile au fost finanțate în totalitate din Fondul Social European (FSE), suma totală obținută fiind de 160.000 de euro.
Se presupune că suspecții au depus documente cu date incorecte la AJOFM Botoșani pentru a fi eligibili pentru granturi. Există suspiciuni și că oficialii Agenției au ajutat organizațiile din sectorul formării profesionale să completeze cererile de granturi și, în cele din urmă, să le primească.
Conform probelor, proiectele nu au fost realizate, iar cursurile pentru sporirea angajabilității tinerilor nu au avut loc.
Perchezițiile mobilizează zeci de ofițeri de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Botoșani.
se ocupa de niste lucruri minore…de niste amarati… marile fraude raman nedescoperite…