Zeci de amenzi au fost date de pompieri, în primele trei luni ale anului, pentru deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Începând cu luna ianuarie, inspectorii de prevenire au desfășurat ample acțiuni de control și prevenire a situațiilor de urgență la unități turistice, de alimentație publică, comerț, la stații de distribuție a carburanților, skiduri GPL și la furnizori de servicii sociale, informează, printr-un comunicat de presă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
De asemenea, de la începutul acestui an pentru identificarea eventualelor riscuri generatoare de incendii, personalul subunităților de intervenție a desfășurat acțiuni de recunoaștere în teren la categoriile de construcții și amenjări cu aglomerări de persoame și alte obiective relevante sub aspectul riscului de incendiu.
În urma celor 145 acțiuni de verificare, inspectorii de prevenire au constatat o serie de deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, pentru care au fost aplicate 71 de amenzi, în cuantum de 523.000 lei și 320 de avertismente scrise.
Pentru încălcările grave ale normelor de securitate la incendiu, precum neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor sau de detectare, semnalizare și avertizare a unui astfel de eveniment sau pentru lipsa sistemelor de desfumare și a instalațiilor de iluminat de securitate pentru evacuare s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării la două unități de comerț și alimentație publică. Această măsură de siguranță a fost instituită până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.
În cazul altor șase unități, autorizația de securitate la incendiu și-a pierdut valabilitatea din cauza nerespectării condițiilor care au stat la baza emiterii acestora.
”Important de menționat este că acțiunile de prevenire nu vizează doar aplicarea sancțiunilor, ci au ca scop asigurarea respectării permanente a regulilor și a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, iar prin responsabilizarea tuturor factorilor implicați crește gradul de siguranță a cetățenilor, în orice situație de urgență. Reamintim faptul că, începând cu data de 01 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar ISU Botoșani primește și în format electronic documentațiile și răspunde solicitanților, inclusiv în acest format”, transmite ISU Botoșani.
În lunile ianuarie, februarie și martie au fost primite aproximativ 237 de cereri pentru acordarea de avize/autorizații/ acorduri privind securitatea la incendiu și protecție civilă. Mai bine de jumătate dintre solicitări au fost soluționate favorabil. Celelalte au primit adrese de neîncadrare, completare documente sau au fost respinse.