Chirurgia plastică și reconstructivă pediatrică: cele mai frecvente malformații congenitale

Dr. Costel Dobre, medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică, Arcadia

În cazul malformațiilor congenitale, chirurgia plastică și reconstructivă este de multe ori cea mai bună opțiune pentru a reda funcția, mobilitatea sau aspectul normal.

În unele cazuri, intervențiile chirurgicale sunt realizate în mai multe etape, iar perioada operatorie poate varia începând cu vârsta de câteva luni până la câțiva ani, atunci când anumite structuri și-au definitivat dezvoltarea.

 

Chirurgul plastician efectuează examenul clinic, recomandă investigații imagistice după caz: radiografii, ecografii, CT sau IRM, anumite consulturi interdisciplinare, uneori consult genetic și analize de sânge. Se explică detalii operatorii, riscuri, complicații, perioada de recuperare.

Intervențiile chirurgicale se efectuează sub anestezie generală și este necesară cel puțin o noapte de spitalizare.

 

Dintre cele mai comune defecte congenitale faciale care pot apărea amintim despicătura de buză și palat, cu multiple forme, care necesită tratament adaptat.

Despicătura de palat este caracterizată printr-o despicătură la nivelul palatului dur (partea osoasă a cerului gurii) și a vălului palatin (partea moale), ca urmare a dezvoltării anormale a acestora pe durata sarcinii. Despicătura de buză și palat pot fi prezente simultan sau separat. Ambele pot fi corectate chirurgical, cu rezultate funcționale și estetice foarte bune.

Cauzele care duc la deficitul de fuziune al țesuturilor moi sau oaselor la acest nivel sunt reprezentate uneori de o combinație de factori genetici și de mediu ce afectează mama în timpul sarcinii: fumatul, diabetul zaharat, consumul unor medicamente.

Deficitului estetic i se pot adăuga posibile complicații:

  • dificultăți de alimentație;
  • infecții la nivelul urechii cu pierderea posibilă a auzului, în cazul infecțiilor recurente;
  • întârziere a vorbirii și probleme dentare.

 

Printre malformațiile congenitale la nivelul membrelor, mai comune sunt:

  • sindactiliile simple – cea mai frecventă malformație a mâinii, prezentă la 1 din 2000 nașteri, implică unirea, lipirea completă sau incompletă a țesuturilor moi la nivelul degetelor;
  • sindactiliile complexe – implică fuziuni osoase;
  • polidactiliile – prezența la naștere a mai multor degete decât în mod obișnuit la mâini sau la picioare.

Tratamentul chirurgical constă în separarea degetelor si utilizarea țesuturilor locale – lambouri, a grefelor de piele, prin tehnici specifice de chirurgie plastică și reconstructivă, având ca scop îmbunătățirea funcției membrului afectat și corecția deficitului estetic.

 

Toate intervențiile se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *