Zeci de elevi botoșăneni, depistați cu păduchi. Cei mai mulți sunt din mediul rural

Zeci de elevi din județul Botoșani au fost depistați cu păduchi, potrivit rezultatelor triajului epidemiologic al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.

Mai exact 128 de elevi au fost găsiți cu pediculoză, dintre care cei mai mulți în mediul rural, respectiv 84, restul de 44 erau din mediul urban.

Au fost găsiți păduchi copii de grădiniță, dar și de liceu, însă cei mai mulți sunt din școlile generale. 

De asemenea, trei elevi au fost depistați cu scarlatină, o boală acută infecțioasă determinată de tipuri toxigene de streptococ beta-hemolitic grup A, caracterizată clinic prin angină, febră, vărsături .

Ce este pediculoza

Pediculoza este o afecțiune dermatologică produsă de păduchi. Păduchii sunt paraziții hematofagi (consumatori de sânge) ai păsărilor și animalelor Există două specii de păduchi care pot afecta omul: Pediculus humanus (pediculus humanus capitis – păduchele capului și pediculus humanus corporis – păduchele corpului și hainelor) și Phtirius pubis (păduchele lat).

Pediculus humanis capitis (păduchele capului) trăiește aproximativ 30 de zile, timp în care depune ouălele (lindine), care se fixează pe tija firului de păr. După ce păduchele iese din ou, acesta din urmă devine albicios. Copiii sunt cei mai afectați de această specie. Totodată, cel mai probabil din cauza lungimii părului, femeile se infestează mai frecvent comparativ cu bărbații.

Pediculus humanus corporis (păduchele corpului) se fixează pe haine, de pe care coboară doar pentru a se hrăni. Nu rezistă la temperatură ridicată, fiind distrus de spălarea și călcarea hainelor.

Phtirius pubis (păduchele lat) aderă de firele de păr pubiene, dar poate coloniza și axilele, sprâncenele, genele, barba, părul de pe trunchi și membre. Infestează de obicei bărbații tineri.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *