Cadrele didactice cu note sub cinci nu vor mai fi primite la catedră anul acesta şcolar

Ada Macovei, inspector general al ISJ
Ada Macovei, inspector general al ISJ

Concursul de suplinire, ce va fi organizat pe 4 august, va fi monitorizat video. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru această etapă sunt disponibile peste 500 de posturi. Ada Macovei, inspector general adjunct al IŞJ, a declarat că din acest an şcolar nu vor mai fi primiţi la categră cadre didactice cu note sub 5. Din acest motiv, catedrele care vor rămâne libere se vor ocupa cu profesori care sunt deja în sistem. Şefa IŞJ motivează că în contextul actualei crize economice vor fi suficienţi profesori care vor dori nişte ore în plus.

Examenul de suplinire era normal să fie de aceeaşi dificultate cu examenul de titularizare, pentru că vorbim de intrarea în sistem a unor cadre didactice care îşi doresc acest lucru. Există suficientă resursă umană, astfel încât să avem de unde alege. Mai dificil va fi pe acele unităţi de învăţământ din satele izolate, dar şi anul trecut din dorinţa de a nu avea cadre didactice necalificate a trebuit să apelăm la pensionari. Anul acesta, ministerul vine cu o soluţie care mi se pare mai bună, în sensul în care cadrele didactice deja admise în sistem, fie că sunt titulare, fie au continuitate la suplinire, pot să opteze pentru preluare, în regim de plată cu ora, a unui număr de ore până la o jumătate de catedră, pentru a fi asigurat un proces didactic de calitate. Aceştia au însă obligaţia de a-şi asuma, de la patru până la nouă ore pe care le pot lua, printr-o declaraţie, astfel încât să nu renunţe ulterior, iar orele să fie date altor cadre didactice sau să fim puşi în situaţia de a căuta cadre didactice în lunile decembrie şi ianuarie, când este mai greu de găsit personal„, a precizat Ada Macovei.

Concursul de suplinire va avea loc la Colegiul Naţional „A.T.Laurian”, în acelaşi regim ca şi concursul de titularizare. Candidaţii vor fi supravegheaţi de profesori supraveghetori, dar şi de camere video.

Există o problemă pe care nu trebuie să o ascundem, faptul că mult personal este în concediu şi se fac eforturi uriaşe pentru a fi asigurate, cu acelaşi număr de supraveghetori, centrul de examen. Sperăm să avem doi pe fiecare sala, dacă nu trei cum am avut la titularizare. „, a adăugat şefa IŞJ.

One thought on “Cadrele didactice cu note sub cinci nu vor mai fi primite la catedră anul acesta şcolar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *