Începând cu data de 07 iulie 2011 a fost aprobat noul însemn heraldic al Jandarmeriei Botoşani. Acesta păstrează elementele din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor – pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, iar în stânga o ramură de măslin verde.
„Pe pieptul acvilei, un alt scut de dimensiuni mai mici, scartelat în săritoare: 1) pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cununã compusã din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizatã, scrisã cu negru; 2) pe argint, o coasã albastrã; 3) pe argint, un rac roşu; 4) pe albastru, trei stele cu câte şase raze, de argint.
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE). În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN BOTOŞANI*Ţ, se precizează intr-un comunicat de presa.
Tradiţiile locale – importante în crearea noii steme
Semnificaţia elementelor care apar pe stemă:
a) rombul – viaţã, prosperitate, recompensã, cântece de laudã;
b) litera J – sigla care desemneazã încã din secolul al XIX-lea Jandarmeria Românã;
c) cununa din frunze de stejar – forţa, puterea, autoritatea veche;
d) coasa, racul şi cele trei stele – elemente preluate din stema judeţului Botoşani, pe teritoriul cãruia unitatea îşi desfãşoarã activitatea.
Stema Jandarmeriei Botoşani a fost aprobată conform normelor stricte ale artei heraldice, avându-se în vedere şi tradiţiile locale ale judeţului Botoşani.
CHELULUI TICHIE DE MARGARITAR II TREBUIE