În ultimele două zile, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea a cinci incendii de vegetație uscată. La Roma – a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ cinci hectare. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere. La Alba (Hudești) – a ars stufăriș pe o suprafață de aproximativ trei hecatre. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
De asemenea, la Havîrna a ars vegetația uscată pe aproximativ trei hectare. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
La Unțeni a ars vegetația uscată pe aproximativ patru hectare. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
La Saucenița – a ars vegetația uscată pe aproximativ 25 de hectare. Au acțiuonat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.
Cauza probabilă a incendiilor: utilizarea focului deschis în spații deschise.
Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
„Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, anunță reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.