De Buna Vestire a fost hramul Mănăstirii Sihăstria Voronei, locul în care se află o icoană unică în lume. Sfânta liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Neichifor Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de starețul mănăstirii, Ghedeon Huțanașu.
O icoană cu Maica Domnului, făcătoare de minuni, unică în lume, se găsește aici. Este vorba despre o icoană a Maicii Domnului care sparge canoanele bisericii: Fecioara e reprezentată intrând în templu cu Fiul de mână şi nu în braţe, aşa cum sunt toate icoanele cu Maica Domnului. Aceasta se găsește la mănăstirea Sihăstria Voronei și nu este singura făcătoare de minuni, aici aflându-se moaştele, mormântul și mărul Sfântului Onufrie.
Pictată acum aproape un secol și jumătate de călugărul Vladimir Machedon, care avea pe atunci 100 de ani, icoana nu a fost niciodată restaurată şi se păstrează în stare perfectă. Din orice colţ al Bisericii admiri icoana, ai senzaţia că Maica Domnului te priveşte direct în ochi.
Icoana Fecioarei Maria cu Fiul Iisus de mână este considerată, de altfel, o adevărată făcătoare de minuni, capabilă să prevestească dezastrele și să-i ajute pe cei care se roagă cu smerenie în faţa ei.
Icoana care prevestește dezastrele
Înainte de marile cutremure, după cum afirmă călugării, Maica Domnului din icoană începea să verse lacrimi de mir. Vladimir Machedon a pictat şi biserica, dar din vechea pictură se mai păstrează azi doar altarul. Pentru că, se spune, pleca iarna pe jos la Athos și se întorcea vara, și biserica, și icoana au avut nevoie de 15 ani pentru a fi finalizate.
Deci, când călugărul avea 115 ani. Nu există dovezi, dar tot așa, se spune, el a mai trăit după ce a realizat icoana și pictura bisericii, încă zece ani. Cu hramul Buna Vestire, icoana își menține statutul de una făcătoare de minuni. Ea este păstrată în biserica principală a mănăstirii, cu hramul „Buna Vestire“, chiar în apropierea altarului.
Mânăstirea Sihăstria Voronei
A fost ridicată acum 300 de ani, ca un schit, de niște călugări ruși. Și mânăstire de călugări a rămas și în ziua de azi, în pădure, printre iepuri, căprioare și mistreți. Ba și lupi, după cum spun călugării.