Când trecem la ora de vară în 2024. Ziua în care dăm ceasurile cu o oră înainte

foto ProTV

O singură săptămână ne mai desparte de trecerea la ora de vară. Modificarea orei face în ultimul weekend din luna martie.

Așadar, în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, ora 3:00 va deveni ora 4:00. A doua schimbare (trecerea la ora de iarnă) va avea loc în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Atunci, ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Ora de vară a apărut pentru prima dată în SUA, pe timpul Primului Război Mondial, ca încercare de a reduce consumul de energie, în condițiile în care combustibilul era rar. Totul a pornit de la ideea ca, pe timpul lunilor de vară, oamenii să nu fie nevoiți să aprindă lumina decât mai târziu.

Timpul a trecut, războiul s-a încheiat, dar ideea nu a fost abandonată, ci s-a apelat din nou la această măsură pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când rezervele de combustibil erau reduse. După război, s-a păstrat metoda cu ora de vară / iarnă în unele zone, oână când guvernul federal din SUA a impus ca toate statele să implementeze acest lucru în 1966.

La fel s-a întâmplat și în Europa. Primele țări care au impus ora de vară au pus Marea Britanie și Germania, tot în timpul Primului Război Mondial.

În România s-a instituit ora de vară, permanent, începând cu anul 1979. Până atunci, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.

Din 1998 trecerea se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

Parlamentul European a votat, în 2018, pentru renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. S-a luat această decizie în urma unui sondaj de opinie care a inclus 4,6 milioane de cetățeni UE, care vor eliminarea ei. După vor, schimbarea a ajuns și la Consiliul European pentru a fi pusă în aplicare. Ar fi trebuit ca aceste schimbări să intre în vigoare până în 2021, dar dezbaterea a fost amânată atunci când a izbucnit pandemia de Covid, potrivit RomaniaTV

FOTO Magazinul ”Meșterul casei tale”, deschis, astăzi, la Botoșani. Discounturi pentru clienți și avantaje pentru parteneri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *