Încă o crimă îngrozitoare arată o realitate crudă: victimele violenţei domestice mor cu dreptatea şi ordinul de protecţie în mână. O femeie a fost ucisă de soţ la Botoşani, chiar în scara blocului în care locuia. Cu puţin timp înainte de crimă, îl anunţase că vrea să divorţeze şi obţinuse un ordin de protecţie. Anul trecut, jumătate dintre ordinele de protecţie emise au fost încălcate.
Atacul înfiorător a avut loc chiar în bloc, în jur de ora 8 seara. Mihaela a fost condusă până la intrare de o colegă.
Angela Bertea, reporter Observator: Bărbatul a premeditat totul. A aşteptat o pe femeie în scara blocului la ora la care ştia că se întoace de la serviciu. Când a văzut-o intrând chiar aici, a scos cuţitul şi a lovit-o de mai multe ori.
Valeriu Chihaia, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani: Exista un ordin de protecţie pe care, bineînţeles, l-a încălcat. Acum, recent, soţia introdusese acţiune de divorţ.
Fata de 18 ani a celor doi a descoperit oroarea şi a sunat la 112.
Bogdan Ursu, medic ambulanţă: S-a găsit o persoană de sex feminin în stop cardio-respirator cu plăgi înjunghiate, s-au efectuat manevre de resuscitare soldate cu rezultat negativ, din păcate.
După crimă, bărbatul de 55 de ani din Botoșani a încercat să-şi pună capăt zilelor. Medicii au reuşit să-l salveze
Mihaela era urmărită de zile bune de soţ pe traseul de aproape un kilometru de acasă până la serviciu. Terorizată, încerca să nu plece niciodată singură după program, de la magazinul unde lucra ca vânzătoare.
Ana Colesniuc, şefa victimei: O pândea mereu pe la blocuri. Îi spuneau vecinii. O mai ducea colega ei de multe ori chiar până la uşă, că aveau acelaşi drum. Îi era frică.
Vecin: Stătea pe aici prin faţă. L-am întrebat: „Dar ce ai, Florin?” Șchiopăta din picior. „După atâta muncă şi afară, şi aici, uite, am ajuns ca un câine”, atât mi-a zis.
Luna trecută, după un scandal-monstru în care soţul a devenit violent şi a lovit-o atât pe ea, cât şi pe fiica lor, femeia şi-a făcut curaj să obţină un ordin de protecţie. Doar că hârtia nu a ajutat-o cu nimic.
Crimă în Botoșani. Mihaela urma să împlinească 53 de ani
Eduard Luca, avocat: Se întâmplă ca organele de poliţie să nu supravegheze în mod eficient sau chiar deloc după emiterea ordinului de protecţie.
O brăţară de monitorizare ar fi putut fi o soluţie care să ţină soţul violent la distanţă. Dispozitivul e montat pe piciorul agresorului, iar victima primeşte un sistem GPS. Când individul se apropie, o alarmă se declanşează în dispeceratul poliţiei, dar şi pe telefonul victimei. Anul trecut, nu au fost folosite nici măcar 500 din cele 5000 de astfel de kituri de monitorizare.
Art. 38 alin 1 din Legea nr. 217/2003: g) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
Asta în pură teorie, în realitate obligaţie de a purta o astfel de brăţară nu se aplică tuturor. Doar 23 de judeţe şi Bucureştiul beneficiază de tehnologie. Botoşaniul nu este printre ele.
Victimele violenţei domestice din 18 judeţe au ca unică apărare o bucată de hârtie
Este unul dintre motivele pentru care multe femei aleg să nu se despartă şi să nu plece de lângă agresor.
Cecilia Ardusătan, psiholog: Abuzatorii le manipulează şi le controlează creând acea dependenţă emoţională, le izolează social, sunt ameninţate inclusiv cu moartea şi, bineînţeles, nu există resurse pentru a părăsi relaţia.
Doar anul trecut au fost emise 11.887 ordine de protecţie. Jumătate dintre ele nu au fost respectate. Pedeapsa pentru cei care le încalcă este închisoare între şase luni şi 5 ani. Bărbatul care şi-a ucis soţia riscă să petreacă restul vieţii după gratii, noteaza Observator
FOTO! Caravana promovării profesiei de poliţist, în trei licee botoșănene