Intrarea în localităţi va fi marcată cu benzi de avertizare sonoră. La fel şi trecerile de pietoni şi cale ferată. Asta prevede legea care intră în vigoare din această săptămână prin care autorităţile speră să reducă numărul accidentelor rutiere.
Aşa-numitele dispozitive de calmare a traficului vor fi montate la intrarea în localităţi, la trecerile de pietoni și de cale ferată.
Flavius Pavăl, CNAIR: Constă în realizarea de marcaje rutiere transversale de avertizare, radare care să avertizeze conducătorul auto cu privire la viteza cu care se deplasează, dar fără sancționarea lor, și alte măsuri de calmare.
Măsura vizează descurajarea şoferilor care încalcă limita de viteză
”Pe Drumul Național 1, la intrarea în orașul Otopeni, limita legală, de 70 de km/h, este depăşită de majoritatea șoferilor. După aplicarea marcajelor rezonatoare, cei care vor trece peste ele cu o viteză mare vor fi avertizați printr-o vibrație puternică a mașinii”, potrivit Observator.
CNAIR va aplica marcajele la intrarea în 145 de localităţi de pe drumurile naţionale, în termen de doi ani.
Emil Gîtej, expert circulație rutieră: Sunt binevenite, aduc un plus de siguranţă, dar e foarte important ca utilizatorul drumului public să înțeleagă ce înseamnă aceste marcaje.
Pe drumurile judeţene şi comunale, responsabilitatea revine autorităţilor locale, însă legea nu prevede niciun termen pentru realizarea marcajelor.
Noi obligații au şi polițiștii rutieri. În cazul accidentelor de circulație cu victime, agentul este obligat să menționeze în raport „calitatea semnalizării”.