Naşterea prin cezariană a ajuns să fie din ce în ce mai solicitată de femei, fără ca acestea să știe că o astfel de intervenție chirurgicală comportă și riscuri. Potrivit medicilor de la Maternitatea Botoșani, 50% dintre nașteri sunt la această dată prin cezariană, femeile apelând la această procedură pentru că o găsesc mai confortabilă şi fără durere.
Tocmai de aceea, ginecologii botoșăneni vor să încurajeze nașterile naturale, fără ca mămicile să mai simtă dureri.
”Încercăm și acordarea în maternitate a diferitelor modalități de anestezie la naștere, care înainte nu erau disponibile la noi, dar ne aliniem maternităților la nivel național, Modalitatea de control a durerii la naștere presupune ca nașterea să fie asistată și medicamentos sau cu gaz anestezic sau cu anestezie periturală, pentru a facilita și procesul nașterii în sine și complianța gravidei până la urmă, pentru că vorbim de naștere naturală. Asta pentru că foarte mute mămici au rețineri față de nașterea naturală și vor din start cezariana, crezând că scapă mai ușor de durerile la naștere. În mometul în care le acorzi un suport, le spui că durerea la naștere poate fi și controlată, atunci receptivitatea este alta. Sunt și alte variante de asistența durerii la naștere, dar mai puțin efeciente, depinde foarte mult de fiecare pacientă în parte. Având opțiunea de a aduce și anestezia avansată, atunci efectul ar trebui să fie mai bun la toată lumea”, a declarat medicul primar în obstetrică-ginecologie Ioana Alexandroaie, coordonatorul Blocului operator de la Secția Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani.
Potrivit medicului botoșănean, cezariana la cerere nu este bine reglementată la nivel național, însă oficialii sănătății susțin nașterile naturale.
”Cezariana la cerere este o problemă discutată la nivel național, încă nu este foarte bine reglementată. În condițiile în care nu ai altă opțiune să le oferi, se ajunge în comisie medicală ca să se accepte. Trebuie foarte bine documentată și susținută acea cerere, nu doar pentru că se vrea, pentru că până la urmă intervenția chirugicală comportă niște riscuri. Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății trage semnal de alarmă în fiecare an a procentului ridicat de cezariere la noi în țară, care depășește 50%”, a mai spus Ioana Alexandroaie.