Medicii de la Maternitatea Botoșani refuză să facă avorturi la cerere. Un număr de 12 spitale de stat din țară, printre care și Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, refuză să facă întreruperi de sarcină la cerere.
Medicul primar în obstetrică-ginecologie, Ioana Alexandroaie, coordonatorul Blocului operator de la Maternitatea Botoșani, a declarat că medicii nu sunt obligați să facă avorturi la cerere, atâta timp cât această procedură nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate și atâta timp cât viața pacientei nu este în pericol.
Mai mult, medicul botoșănean consideră că această situație ar putea fi evitată, dacă femeile s-ar folosi de zecile de metode de contracepții.
”Este o problemă delicată avortul la cerere. Avortul la cerere este legal, după cum se știe până la 14 săptămâni de sarcină. Legea spune că femeia are dreptul de a cere avortul la cerere, nimeni nu-i îngrădește acest drept câtă vreme se încadrează în perioada legală a vârstei de sarcină, dar, legea în același timp nu poate obliga medicul să efectueze un act la cerere. Până la urmă, medicul este acolo să asigure asistența stării de sănătate a pacientei: dacă este pusă viața în pericol sau dacă sarcina este oprită în evoluție sau dacă are o indicație medicală de întrerupere a evoluției sarcinii, în aceste situații niciun medic nu va refuza asistența unei gravide. Pe când avortul la cerere… Atâta vreme cât există multe alte opțiuni pentru a nu ajunge în această situație, și la noi în țară este o problemă a educației sanitare, a educației sexuale, a educației privind metodele de contracepție care sunt până la urmă zeci, pe care o femeie poate folosi, pentru a nu ajunge în această situație. Atunci, discuția se pune: de ce un medic ar trebui să accepte o procedură la cerere la care s-a ajuns din neglijența unei femei sau din neștiință? Este legal pentru femeie, dar legea nu mă poate obliga pe mine, ca medic, să fac. Se poate evita ajungerea în această situație. Sunt medici care fac și locuri unde se fac. Nu este o procedură contractată prin Casa de Asigurări. Spitalul nostru, fiind spital de stat, asigură serviciile contractate prin CAS. Câtă vreme este o procedură la cerere, în cadrul spitalului de stat nu poate fi nimeni obligat. Legea nu obligă un medic să ofere acest serviciu la cerere, pentru că nu pune în pericol viața pacientei”, a afirmat Ioana Alexandroaie.
Medicii de la Secția de Obstetrică și Ginecologie de la Spitalul Județean ”Mavromati” au decis în anul 2018 să nu mai facă avorturi la cerere. De regulă, această practică, de a nu mai face întreruperi de sarcină la cerere, se aplica pe vremuri doar în Săptămâna patimilor.
Alertă meteo! Meteorologii anunță ce ne așteaptă în următoarele zile