Postul Mare, cunoscut și sub numele de Postul Paștelui, este cel mai lung și cel mai aspru post din punct de vedere alimentar. În această perioadă, credincioșii se dedică rugăciunii și curățeniei sufletești. Lăsatul Secului de carne, marcând intrarea în Postul Paștelui, a avut loc pe 10 martie 2024.
În săptămâna aceasta, cunoscută și ca Săptămâna Albă, se permite consumul produselor lactate. Începând de luni, 18 martie, creștinii se vor abține de la mâncarea produselor de origine animală, ouă și produse lactate.
Postul Paștelui 2024: 18 martie – 4 mai
Floriile: 28 aprilie
Săptămâna Patimilor: 29 aprilie – 4 mai
Prima zi de Paște: 5 mai (Învierea Domnului)
A doua zi de Paște: 6 mai (Darul Învierii)
A treia zi de Paște: 7 mai (Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim)
„În timpul Postului Sfintelor Paști se postește astfel: în primele două zile (luni și marți din săptămâna întâi) se recomandă post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară; la fel în primele trei zile (luni, marți și miercuri) și ultimele două zile (vinerea și sâmbăta) din Săptămâna Patimilor. Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârșirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite), când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta și duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin”, potrivit crestinortodox.ro.