Vești bune pentru fermierii din nordul Moldovei. Sistemul antigrindină menit să protejeze culturile din județele Botoșani și Suceava va deveni operațional începând din acest an. Reușita se datorează eforturilor susținute de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, senatorul Lucian Trufin și miniștrii PSD ai Agriculturii.
Detaliile implementării investiției au fost discutate într-o întâlnire între senatorul Lucian Trufin și președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină, Gheorghe Căunei. Valoarea proiectului depășește 3 milioane de euro și include înființarea a 20 de puncte de lansare în cele două județe, cu oferte depuse deja pentru 16 dintre acestea. În prezent, ofertele sunt evaluate din punct de vedere tehnico-financiar, urmând a fi deliberată atribuirea lucrărilor.
„Conform caietului de sarcini, constructorii au la dispoziție 180 de zile pentru proiectarea tehnică, obținerea avizelor necesare și construcția efectivă a sistemului. Astfel, anul acesta, o bună parte din teritoriul agricol al județului Botoșani va beneficia de protecție antigrindină”, a precizat senatorul PSD Lucian Trufin.
Procedura de achiziție pentru cele patru puncte de lansare rămase fără oferte va fi reluată, după o evaluare atentă a documentațiilor și bugetelor alocate, pentru implementarea eficientă și completă a proiectului.
„Ținând cont de fenomenele meteorologice extreme și de pagubele produse fermierilor în ultimii ani, consider că este un proiect mai mult decât necesar, iar finanțarea integrală din bugetul Ministerului Agriculturii demonstrează interesul Guvernului pentru agricultura românească. Deschiderea celor 16 puncte de lansare va crea 128 de locuri de muncă. Sistemul antigrindină va deveni funcțional în curând, ceea ce reprezintă un progres extraordinar pentru fermierii din regiune”, a subliniat parlamentarul botoșănean.
Lucian Trufin a invitat președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Antigrindină să efectueze o vizită de lucru în județul Botoșani, pentru ca împreună cu autoritățile locale, constructorii și instituțiile responsabile să se asigure de prompta desfășurare a lucrărilor.
Punctele de lansare vor fi amplasate în localitățile Saucenița (Văculești), Roma, Orășeni Vale (Curtești), Cerbu (Copălău), Havârna, Carasa (Corlăteni), Borzești (Ungureni), Gorbănești, Hănești, Buimăceni (Albești), Băbiceni (Durnești) și Ichimeni (Avrămeni).