Un om de afaceri din Botoșani restaurează o casă monument istoric care a aparținut unui mare negustor. Omul de afaceri Tonino Boldea a inclus această casă de pe strada Mihail Kogălniceanu într-un proiect imobiliar care presupune atât restaurarea acestui monument istoric, cât și construcția unui bloc de locuințe. Lucrările au debutat deja, data finalizării fiind 12 februarie 2025.
Casa a fost realizată în anul 1872 şi l-a avut ca proprietar pe un important membru al comunităţii armene, respectiv medicul Dionisie Goilav. Imobilul cu destinaţie de locuinţă surprinde printr-un stil arhitectonic eclectic, de şcoală franceză.
Aceasta a aparținut unui important negustor armean, care a avut o contribuție imensă la dezvoltarea Târgului Botoșanilor. Jean Goilav a avut un conac deasupra satului Ringhilești, dar a construit și o casă în Botoșani. Este vorba despre imobilul din strada Mihail Kogălniceanu, unde a funcționat pe vremuri IAS Cozinda.
Ce moșii avea Jean Goilav
Moșia deținută de Jean Goilav avea, în jurul anului 1910, o suprafață de peste 1600 de hectare, la Ringhilești, pe malul Prutului, iar lucrările agricole se efectuau cu cele mai moderne utilaje agricole existente la acea vreme, la nivel european.
Deținea 500 de boi și 1000 de porci, iar pe moșia sa lucrau 1500 de angajați permanenți și câteva sute de zilieri. În anul 1913, Jean Goilav a exportat în Germania cereale de o bună calitate. Goilav a investit în cultivarea unei specii deosebite de grâu roșu, renumit pentru cantitatea de gluten și dulceața specifică a făinii rezultate, căutată în întreaga Europă.
După 1918, moșiile au fost expropriate, iar Jean Goilav a protestat împotriva proiectului de expropriere a terenurilor agricole, dar acțiunea sa nu a putut schimba cursul evenimentelor. Astăzi nu se poate pune la îndoială faptul că, dacă în Botoșani nu s-ar fi așezat armenii, târgul nu s-ar fi dezvoltat atât de puternic, încât să devină cel mai important din Moldova, după Iași – reședința domnitorilor.
Astfel, armenii Goilavi au contribuit foarte mult la dezvoltarea în Târgul Botoșanilor a comerțului, culturii, artelor și mai ales au ocupat funcții administrative și politice importante, inclusiv în Parlamentul României, după Unirea Principatelor, aducându-și din plin aportul la făurirea României moderne.
Protect similar derulat de Tonino Boldea
Omul de afaceri Tonino Boldea a restaurat și casa de pe strada Teatrului 6 din Botoșani, în care funcționează acum restaurantul „Nod House”, care a fost, până după Revoluție, sediul societății comerciale Vinalcool SA.
Clădirea, cu o arhitectură deosebită, a fost reabilitată după ce a devenit proprietatea omului de afaceri Tonino Boldea, însă a fost preluată în administrare de Nicoleta Podariu Corolea și Oana Andrieș pentru a-i da o utilitate publică.
Nicoleta administrează una dintre cele mai cunoscute firme de consultanţă din regiunea Moldovei, iar Oana deţine deja o afacere în domeniul gastronomic, restaurantul Nod Cafe.
Cele două au decis să se asocieze şi să dezvolte împreună un proiect atât de business, cât şi de suflet. Ele speră ca noul restaurant, care va pune în valoare superbul imobil de pe strada Teatrului, va fi pe gustul botoşănenilor, indiferent de vârsta lor.
Astfel, localul este destinat atât ieșirilor în familie, pentru fetele care au nevoie să se destindă într-un loc de vis, dar și pentru bărbații care se respectă și aleg mereu calitatea.
Vedem ca marile proprietati din oras au fost ale comerciantilor care in mare parte erau evrei !
Nu am vazut o casa veche monumet istoric care sa fi apartinut vreunui roman nume romanesc trag concluzia ca istoric ca marile averi au fost detinute de arendsii evrei si armeni ! romanii erau muncitorii si cei care erau la curtile boieresti in perioada interbelica !