Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani a scos la concurs un post de medic specialist unic, respectiv medic în genetică medicală. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, a declarat că prin angajarea unui astfel de medic se dorește ca bolile genetice ereditare să fie descoperite în fază incipientă iar pacienții să nu mai fie nevoiți să meargă în centrele universitare din țară.
”Vom avea specialiști care vor veni la Botoșani, tocmai pentru a veni în sprijinul posibilelor cazuri care le-am putea descoperi în faza incipientă și să nu mai fie nevoiți pacienții să plece în centrele universitare, Sperăm ca acest post să prezinte interes pentru specialiști în genetica medicală și să se prezinte la concursul care va avea loc la Spitalul Județean Mavromati. Fiind un post unic, a fost scos la concurs. Tocmai asta ne dorim, să facem investigații la Botoșani”, a declarat Monica Adăscăliței.
Anunțul a fost făcut, joi, în cadrul unei conferințe de presă, cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare, marcată pe 29 februarie.
Potrivit specialiștilor, peste 70% din bolile genetice sunt boli rare și în general afectează copilul.
”Medicul genetician este cel ce se implică de boala genetică, având în vedere că 70% din bolile rare sunt genetice și necesită această abordare a medicului specialist. (…) Bolile rare nu sunt boli fără speranță, sunt boli care se pot trata doar că necesită timp și multă răbdare”, a declarat medicul neonatolog, Carmen Zaboloteanu, de la Maternitatea Botoșani.
Boala rară este boala care afectează cinci cazuri din 10 mii de persoane.