Imagistica de înaltă performanță, salvarea unei paciente de la colostoma

Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia

O pacientă în vârstă de 77 de ani a ales Spitalul Multidisciplinar Arcadia pentru a doua părere medicală cu privire la manifestările clinice resimțite. Pacienta deținea antecedente personale patologice importante: patologie cardiovasculară (fibrilație atrială permanentă, insuficiență cardiacă cronică, hipertensiune arterială), bronhopatie cronică obstructivă și obezitate. De asemenea, aceasta urma un tratament medicamentos amplu, care includea și anticoagulante pentru fibrilația atrială.

 

Prezentând dureri abdominale, febră, frisoane, vărsături, abdomen mărit, lipsa scaunului și stare generală proastă, pacienta a ajuns în urgență într-un spital dintr-un alt oraș. A fost investigată, i-a fost realizată o radiografie și a primit diagnosticul de ocluzie intestinală. I-a fost propusă o intervenție chirurgicală constând în realizarea unei colostome, adică scoaterea intestinului gros la piele la nivelul abdomenului, ce presupune colectarea materiilor fecale într-o pungă specială. Pacienta a refuzat intervenția chirurgicală, s-a externat pe proprie răspundere și a decis să vină la Iași, la Spitalul Multidisciplinar Arcadia.

La momentul prezentării în Serviciul de Chirurgie Arcadia, starea pacientei era precară. A fost realizată în urgență o computer tomografie, iar diagnosticul a fost diferit față de cel pus anterior. Pacienta avea o apendicită acută perforată cu peritonită generalizată și un abces gigant în peretele abdominal, de 250 mm, care îi deforma abdomenul. Totodată, prezenta multiple abcese, pe mai multe zone din abdomen.

În absența unei investigații imagistice de înaltă performanță, abcesul din peretele abdominal a dus în eroare medicii anteriori: manifestarea clinică nu era cauzată de distensia intestinului, ci de acumularea de puroi în peretele abdominal.

 

Pacienta a fost operată laparoscopic. Intervenția a fost foarte dificilă din cauza perforației și a necrozei din zona respectivă, dar s-a reușit rezolvarea minim invazivă prin rezecția cecală cu stapler endoscopic. Au fost drenate și abcesul parietal și abcesele din abdomen. Evoluția a fost foarte bună în contextul tuturor afecțiunilor pe care le prezenta pacienta, iar externarea a avut loc după 5 zile, doar cu indicația unui regim alimentar postoperator.

Rezultatul de la examenul de Anatomie patologică a confirmat forma avansată de apendicită acută gangrenoasă.

 

Datorită colaborării excelente dintre Serviciul de Imagistică și Serviciul de Chirurgie Arcadia, pacienta a putut beneficia de un tratament chirurgical corect, adaptat afecțiunii de care suferea. Diagnosticele sale au fost total diferite: peritonita implică un tip de tratament chirurgical, iar ocluzia intestinală presupune un alt tip de tratament chirurgical. Implicațiile psihologice sunt mult mai mari atunci când pacientul se trezește din anestezie cu o pungă de colostomă față de situația în care este eliminat un apendice. Totodată, chirurgia minim invazivă laparoscopică prezintă beneficii considerabile pentru pacient față de chirurgia clasică.

 

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *