Anul 2024 vine cu noutăți în ceea ce privește acordarea biletelor de tratament. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Botoșani, începând cu acest an, ambii soți vor putea merge în stațiuni, chiar dacă doar unul din ei este pensionar sau asigurat.
Pana la aceasta data, la CJP Botosani, au fost inregistrate 1.867 cereri de bilete.
“Incepand cu acest an, ambii soți vor avea posibilitatea să se bucure de tratament balnear, chiar dacă doar unul dintre ei este pensionar sau asigurat. Condiția este ca cel de-al doilea bilet să fie acoperit integral din fonduri proprii. În cursul unui an, se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceleiaşi persoane, indiferent dacă este cu plata unei contribuţii sau gratuit. Prima serie are ca data de incepere 19 februarie, pentru care ni s-au alocat 38 de bilete. Ultima serie din acest an este programata sa inceapa in data de 3 decembrie. Pentru moment, sunt disponibile bilete doar in statiunile aflate in proprietatea CNPP. Pentru a se putea înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament, beneficiarii trebuie sa depuna la sediul casei teritoriale de pensii cererea tip, talonul de plata si cartea de identitate, urmând ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului”, declara directorul executiv al CJP Botosani, Cristina Elena Anton.
Anul acesta vor fi asigurate prin Casa Națională de Pensii NoutPublice (CNPP) aproximativ 135.700 de bilete de tratament balnear pentru pensionari, față de 120.000 în anul 2023.
Astfel, în unitățile de profil aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament, repartizate pe 19 serii, cu durata de 16 zile, din care 12 zile de tratament. TBRCM SA, avand ca unic actionar Casa Nationala de Pensii Publice, detine complexe cu o capacitate hoteliera totala de 3.139 de locuri de cazare pe fiecare serie in treisprezece statiuni balneare din tara: Amara ( Ialomita), Bala (Mehedinti), Bizusa (Salaj), Covasna (Covasna), Geoagiu (Hunedoara), Lacul Sarat (Braila), Moneasa (Arad), Nicolina (Iasi), Olanesti (Valcea), Pucioasa ( Dimbovita), Sarata Monteoru (Buzau) si 1 Mai ( Bihor).
La acestea se adaugă aproximativ 75.300 de bilete de tratament balnear contractate cu alte unități de profil, față de 59.580 de bilete de tratament în 2023. Pe langa biletele din unitatile baleneare din proprietatea CNPP, ca urmare a contractelor ce urmeaza a fi incheiate la nivel national, se vor pune la dispozitie bilete si in celelalte statiuni din tara. In anii precedenti casa de pensii a avut la dispozitie bilete de tratament balnear pentru o serie de statiuni foarte solicitate de pensionari, cum ar fi: Felix, Herculane, Vatra Dornei, Baltatesti, Caciulata, Covasna, Eforie Nord, Saturn, Neptun, Mangalia, Techirghiol, Lacu Sarat, Olanesti, Slanic Moldova, Slanic Prahova, Targul Ocna, Sovata, Tusnad, Nicolina.
Pot solicita bilete de tratament pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum și persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.
In acest an pretul integral al unui bilet, la un hotel de 2 stele este de 2.824 lei iar la hoteluri de 3 stele un bilet va costa 2.968 lei.
Criteriile de acordare a biletelor: pensionari: daca a beneficiat de bilet de tartament in ultimii 2 ani, in sezon/extrasezon; categoria de pensie de care beneficiaza; cuantumul brut al drepturilor de pensie; asigurati : daca a beneficiat de bilet de tartament in ultimii 2 ani, in sezon/extrasezon; nivelul castigului burt de natura salariala de care beneficiaza.
Categoriile de persoane care pot beneficia gratuit de tratament balnear gratuit:
- pensionari de invaliditate,
- persoane persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi persoane deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă,
- persoane persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată,
- persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război,
- persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare;
- persoane cu handicap,
- persoane cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare sau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant.
- persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.
Primăria Botoșani caută să angajeze medic. Vezi unde este disponibil postul!