Societatea Servicii Publice Locale Dorohoi, amendată pentru moartea unui salariat

Societatea Servicii Publice Locale din Dorohoi a fost sancţionată cu trei amenzi în valoare de 20.000 lei, după ce în urma cercetărilor inspectorilor de muncă s-a constatat că se face vinovată de un accident de muncă mortal, petrecut in luna martie.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă, muncitorul care a decedat în urma accidentului, Fănică Chiroşcă, a fost angajat fără să fi efectuat examenul medical la angajare şi fără ca medical specialist de medicina muncii să-i fi completat fişa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare, pentru care a fost sanctionat cu 5.000 lei amenda contravenţională. De asemenea, angajatorul nu a comunicat la Inspectoratul Teritorial de Munca Botoşani evenimentul petrecut pe data de 22 februarie 2011, în care a fost implicat lucratorul Chirosca Fanica, fapt pentru care a fost sanctionat cu 5.000 lei amenda contraventionala.

Desfasurarea activitatii la punctual de lucru” Statia de Sortare si Transfer a Deseurilor” Dorohoi al SC Servicii Publice Locale Dorohoi nu este autorizată din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru care a fost sancţionat cu 10.000 lei amendă contraventională. Au fost aplicate un număr de patru avertismente pentru că nu au fost indentificate locurile de munca in care lucratorii lucreaza in conditii de izolare si nu a fost numita, prin decizie, o persoana cu atributii concrete care sa supravegheze lucratorii care lucreaza la aceste locuri de munca pentru a putea interveni in timp util in caz de accident, avarie sau cand acestea au nevoie urgenta de ajutor datorita unor probleme de sanatate. La punctul de lucru se desfasura activitatea  productiva intr-un singur schimb si anume intre orele 8,00-16,30. Lucratorii care asigurau paza punctului de lucru “ Statia de Sortare si Transfer a Deseurilor” lucrau in conditii de izolare sambata, duminica si zilnic 16,30-7,30 ( a doua zi ).

Nu era asigurat controlul cunoasterii si respectarii de catre toti lucratorii a prevederilor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca la punctul de lucru “ Statia de Sortare si Transfer a Deseurilor”. Lucratorul Stoleru Valentin Petru a fost numit verbal, de catre domnul Popoi Dragos directorul SC SERVICII PUBLICE LOCALE SRL Dorohoi, ca sef al punctului de lucru “Statia de Sortare si Transfer a Deseurilor” fara sa-i fi fost stabilite si aduse la cunostinta prin fisa postului atributiunile si raspunderile care ii revin in aceasta functie. Lucratorului Chirosca Fanica nu i s-a facut instruirea la locul de munca cand i s-a schimbat locul de munca in cadrul societatii, de la sediul societatii la punctul de lucru “ Statia de Sortare si Transfer a Deseurilor” Dorohoi. De asemenea, Chirosca Fanica nu avea intocmita fisa postului pentru postul de paznic ci pentru postul de muncitor necalificat-salubrizare. In fisa postului intocmita lucratorului Chirosca Fanica pentru postul de muncitor necalificat-salubrizare nu erau stabilite atributiunile si raspunderile acestuia in domeniul securitatii si sanatatii in munca”, se precizează într-un comunicat de presă.

ITM a stabilit o serie de măsuri care vor trebui duse la îndeplinire de către conducerea societăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *