Proiectul de lege pentru serviciul militar activ pe bază de voluntariat a fost deja avizat de mai multe ministere, SRI și STS, și va fi dezbătut în următoarea ședință a CSAT.
Românii cu vârste între 18-35 de ani vor putea fi instruiți militar patru luni, cu plată, apoi vor avea posibilitatea să urmeze o carieră militară.
Ministerul Apărării a venit cu noi precizări despre proiectul de lege privind militarii voluntari în termen. În primul rând, şefii armatei transmit că nu va fi obligatoriu şi nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar. Prin această lege, responsabilii speră să crească numărul persoanelor instruite ce pot fi mobilizate de armată în caz de nevoie. Și asta pentru că ultima generaţie care a făcut stagiul militar obligatoriu se apropie de vârsta pensionării.
Cei care au până în 35 de ani şi doresc să fie instruiţi militar vor fi cazaţi timp de patru luni într-o unitate militară unde vor primi mâncare, uniformă şi asistență medicală. Pregătirea va fi una de bază: să ştie să mânuiască o armă, să se orienteze într-o zonă accidentată şi să ştie să folosească mijloace de decontaminare. În aceste luni, ei vor primi o soldă cuprinsă între 2.800 şi 3.000 de lei, iar la final un stimulent în valoare de alte câteva mii de lei. Atenţie, sumele se pot modifica până la promulgarea legii.
Premierul Marcel Ciolacu a rămas la părerea că generalii din armată au promovat această lege greşit.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Vă dau o veste proastă, am trecut de 56 de ani şi am primit ca sunt în retragere. Trebuie să avem o ţară normală şi să anticipăm unele lucruri, e normal să avem această situaţie cu voluntariat plătit, în care tinerii să primească o instruire de bază, însă nu trebuia dată cu toporul în contextul războiului din Ucraina, că vine peste noi! Nu vine nici un război peste noi!”
După încheierea stagiului militar, voluntarii vor primi un grad militar, vor fi luaţi în evidenţă de centrele militare şi introduşi în rezerva operaţională. Dacă printre voluntari se numără persoane care au un loc de muncă, angajatorul e obligat să le păstreze postul liber până să întorc. Atenţie, Armata îi poate chema oricând pe voluntarii în rezervă pe timp de pace, la exerciţii de mobilizare, iar aceștia nu pot refuza să se prezinte, informeaza Stirile ProTV