În plin sezon al fătărilor, crescătorii de ovine își fac calculele pentru perioada pascală, când mieii sunt la mare căutare. Până în luna mai, însă, mieii de astăzi vor avea deja destul de multe kilograme, ceea ce nu-i avantajează neapărat pe oieri, care vor fi nevoiți să mai scadă din preț, este de părere președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Ionică Nechifor.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR, Ionică Nechifor a declarat că în momentul de față fiecare fermier își face calculele cu cât a produs și cu cât să vândă mieii de Paști.
Piața vânzării mieilor în luna aprilie va fi una stabilă, a apreciat Ionică Nechifor, însă prețurile vor varia între 20 și 21 de lei/kilogram pentru mielul în viu. Cu cât vor apropia de luna mai, fermierii vor fi nevoiți să mi lase din preț, dar nu prea mult.
”Vreau să vă spun că în momentul de față fiecare fermier își face propriile socoteli în ceea ce privește costul de producție pe kilogram de carne de miel în viu sau în carcasă, cum îl dorește fiecare. Dacă ne raportăm la cheltuielile pe care le avem, tare mă tem că cheltuielile vor exploda și din acest motiv eu am insistat pe această temă, să intre pachetul cu produsele alimentare, să fie plafonate, tocmai să menținem consumul de carne de oaie și de ce să nu-l creștem”, a apreciat președintele asociației.
Pe de altă parte fermierul botoșănean a explicat că în cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Popăuți au fost făcute calculele ce vizează prețul mieilor, iar aceasta a devenit un etalon pentru piața mieilor din România.
”Noi și în cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Popăuți facem aceste calcule și probabil că suntem etalon în influențarea prețului, că nu ne dorim, să spunem, un kilogram de carne de miel la niște prețuri astronomice și vrem să calculăm exact cât este costul de producție, un minim de adaos comercial și care să poată fi, cumva, preluat și de fermierii din sectorul privat, în ideea de a valorific produsele lor. Facem acest lucru să îi ajutăm pe fermieri și să-i ajutăm și pe consumatori”, a spus, potrivit agrointel.ro, Ioniță Nechifor.
cioban vrajit eu am dat la tot restul vieții 15 lei
S-o crezi dumneata, maestre Nechifor de la Popăuți, că suma costurilor înregistrate la Stațiune este aceiași ca cea a micilor fermieri din județ. Mă umflă răsul să aud asemenea prostii. La Stațiune costurile sunt mult mai mari în raport cu cele înregistrate( sau calculate) la
ferma individuală de la Ghireni( spre exemplu). Fermierii mici au avut suficientă hrană din producția proprie, au avut propriile cereale și nu au plătit salarii pentru că nu au avut angajați. Așadar, acest Ionică, care zice că este cercetător, încearcă să fixeze un preț per kg mai mare , prin care să crească profiturile micilor fermieri( printre care se numără și el)