Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Botoșani este acuzat de discriminare, ca urmare a aplicării subiective a unei prevederi legale. Colonelul Iulian Cristian Boariu este acuzat de mai mulți angajați, atât ofițeri, cât și subofițeri, că aplică după bunul plac prevederile din Legea nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare cu privire la clasarea ca „apt limitat” a unui cadru militar, așa cum prevede articolul 85, aliniatul 1, litera c.
Concret, șeful IJJ este acuzat că a dispus pensionarea, ca urmare a declarării apt parțial, a mai multor angajați, și menținerea în activitate a altora aflați în aceeași situație medicală.
„Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Botoșani, colonel Boariu Iulian- Cristian, aplică legislația în vigoare în mod preferențial față de cadrele din subordine. Din 2021 până în prezent, acesta a aprobat trecerea în rezervă a mai multor cadre de la nivelul unităților în condițiile art 85, alin 1, lit c, din Legea nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare și anume în urma clasării acestora ca apți limitat în timp de pace și război de către o comisie de expertiză medico- militară. În prezent, există la nivelul unității cadre care îndeplinesc aceleași condiții legale de trecere în rezervă (clasate ca apt limitat în timp de pace și război de către o comisie de expertiză medico-militară), dar inspectorul șef îi tratează în mod discriminatoriu și refuză să mai aplice prevederile legale pe care tot dumnealui le-a aplicat anterior, dându-le o interpretare diferită, deși legislația nu a fost modificată”, a declarat, pentru BotosaniNews, un angajat al IJJ.
Acesta susține că există cadre militare clasate „apt limitat în timp de pace și război” care sunt menținute în activitate contrar prevederilor legale și chiar sunt forțate să execute misiuni fără a se ține cont de recomandările medicale.
Cu toate că legislația în vigoare este de partea acestora, mai mulți subofițeri au fost nevoiți să apeleze la instanța de judecată pentru a putea beneficia de drepturile lor legale. Acțiunile lor se află deja pe rolul Tribunalului Botoșani.
Reacție surprinzătoare a conducerii IJJ
BotosaniNews a solciitat Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, numărul cadrelor trecute în rezervă în condițiile arti.85, alin 1, lit c) din Legea nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare în ultimii trei ani și numărul cadrelor care îndeplinesc în acest moment aceleași condiții legale de trecere în rezervă, iar răspunsul primit a fost că: „sistemul de evidență nu permite selectarea informațiilor în discuție potrivit criteriilor solicitatee, iar un document care să îndeplinească situația solicitată necesită o prelucrare individuală a fiecărui dosar de personal în parte, activitate care, în opinia noastră, reprezintă o prestare de servicii și că inspectoratul are obligația de a pune la dispoziție informații existente, în materialitate alor și nu de a prelucra anumite date, astfel încât rezultatul să răspundă cerințelor formulate”.
Răspunsul oferit de conducerea IJJ este unul mincinos, în condițiile în care aceeași instituție a răspuns cererii venite din partea avocatului unuia dintre angajații care au acționat în instanță instituția ca urmate a aplicării discriminatorii a legii. Răspunsul oferit avocatului cuprindea cifre exacte cu privire la persoanele care s-au pensionar ca urmare a aplicării art 85, alin 1, lit c, din Legea nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare.
În perioada 2021- 2023, șeful IJJ a dispus pensionarea a șase cadre militare clasate „apt limitat în timp de pace și război”.