Președintele Patronatului medicilor de familie Botosani, medicul Liviu Câmpanu, consideră că nu este normal ca veniturile cabinetelor de medicină de familie să scadă în urma noilor reglementări, în condițiile în care în acest domeniu există o criză de medici.
Potrivit lui Câmpanu, județul Botoșani are un deficit de 28 de medici de familie, posturi vacante fiind inclusiv în municipiul reședință de județ.
”Județul Botoșani este un județ cu un mare deficit de medici. În momentul de față există un deficit de peste 25-28 de medici de familie. Numai în oraș este nevoie de șase medici de familie”, a precizat Câmpanu,
Președintele Patronatului medicilor de familie Botosani acuză faptul că bugetul alocat medicinei de familie a scăzut față de anul trecut la jumătate.
”Parlamentarii noștri și Guvernul au aprobat un buget de sănătate crescut la general și diminuat la medicina de familie. Am avut marea surpriză să văd pe bugetul defalcat al Ministerului Sănătății un lucru simplu: faptul că bugetul ministerului sănătății pentru anul 2024 se mărește cu 6 miliarde lei, dar medicina primară primește cu 1,2 miliarde mai puțin, ceea ce este de-a dreptul anacronic. Se știe în toate țările comunității europene că cheltuilile pe sistemul medical cresc de la an la an, dintr-un motiv foarte simplu; pacienții au tendința să acceseze cele mai noi posibilități de diagnostic și tratament, iar medicii care își respectă pacienții trebuie să facă același lucru: să le ofere această posibilitate și este clar că aceste investigații noi și noi tratamente sunt mai scumpe decât cele din anul anterior. Nu pot să înțeleg: în condițiile în care în anul 2023 medicina primară a avut 4,8 miliarde lei buget, fond suplimentat de două ori în lunile noiembrie și octombrie cu bani din fondul de rezervă a statului, nu prin modificare bugetară, probabil în intenția guvernanților noștri de a ascunde deficitul sau de a bloca creșterea deficitului bugetar. În aceste condiții, când știi că în anul anterior ai cheltuiit undeva la 7 miliarde lei pe aistența medicală primară, să acorzi din bugetul pe anul 2024 doar jumătate din această sumă. Eu sper ca în al 12 lea ceas să se găseascp soluții”, a precizat Liviu Câmpanu,
Zeci de medico de familie din județul Botoșani au protestat, joi, în fața sediului Casei Județene de Asigurări de Sănătate precum și al Prefecturii, nemulțumiți că veniturile cabinetelor vor scădea la 30%.
înțeleg ca este deficit de medici. Probabil nu aveau bani de șpagă pentru angajare pe un post scos la ” concurs” tot de medici… Cauza principala sunteți tot voi, medici șpăgari , lipsiți de empatie și competență. De ce se tot amână legea care sa interzică medicilor sa profeseze și la stat, și la privat? Legea asta ar termina majoritatea hoților făcute tot de medicii care se tot plâng acum!