Una dintre ultimele lucrări ale pictorului botoşănean Ştefan Luchian a fost furată, iar hoții nu au fost identificați. O acuarelă pe hârtie, care are dimensiunea de 37 cm x 74 cm, reprezentând ”Moș din Brebu”, a fost declarată furată pe 25 octombrie 2022.
Lucrarea, care are semnătura lui Ștefan Luchian în colțul din stânga jos, figurează pe lista marilor obiecte de artă care au fost furate.
Cu opt ani înainte de moartea sa, Ștefan Luchian a locuit pentru o perioadă la Brebu, acolo unde a realizat zeci de picturi, de la peisaje până la portrete, printre care și „Moș din Brebu”.
La Brebu, Luchian a pictat peste douăzeci de peisaje în pastel, multe dintre ele aflându-se pe cele mai înalte culmi ale genului. În curtea Mănăstirii Luchian a avut parte de una dintre cele mai prolifice perioade ale creației sale artistice
Momentul creației sale de la Brebu, poate fi considerat ca fiind un exponent al pastelului din care se identifică realizarea sintezei dintre lumină și culoare spre care s-a îndreptat în tot parcursul carierei sale și care se constituie în final ca marea inovație adusă de pictura sa
Ștefan Luchian (n. 1/13 februarie 1868, Ștefănești, Botoșani, România – d. 28 iunie 1916, București, România) a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor. Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu.
Educația plastică și-a început-o la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris. Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate. Marele aport inovator adus de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentat de modul de transpunere a efectelor de lumină, care la el izbucnesc la fiecare tușă de culoare.