Cazul mamei din Botoșani care și-a părăsit și ignorat fiica şi a primit 50.000 de euro după moartea acesteia scoate la iveală o deficienţă a legii penale. Normele juridice în vigoare permit unui inculpat să cadă la înțelegere cu orice parte vătămată dintr-un dosar penal asupra cuantumului daunelor morale care ar urma să fie plătite, astfel încât judecătorul nu mai poate interveni în niciun fel asupra sumei convenită între părți.
În cazul concret de la Botoșani, în care instanța a acordat despăgubiri de 50.000 de euro mamei Mariei Alexandru, fetița de 14 ani ucisă pe 31 decembrie 2022, în timp ce mergea cu uratul, decizia a fost luată ca urmare a unui acord pe care criminalul, Cătălin Rățușcă, l-a avut cu mama fetei ucisă, Silvia Gorincu.
„Acțiunea civilă din procesul penal este guvernată de principiul disponibilităţii. În acest caz, inculpatul și-a manifestat acordul pentru plata integrală a daunelor morale către mama fetei, dar și către bunică. Judecătorul nu poate interveni în niciun fel, ca urmare a acestei înțelegeri între părți”, a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Botoșani, judecătorul Florin Cotoi.
În aceste condiții, mama care și-a abandonat cei patru copii într-un centru de plasament din Trușești se află acum în situația de a primi suma de 50.000 de euro de la autorul faptei, ca daune morale, în timp ce fratele acesteia, care a fost martor la scenele cutremurătoare, să primească doar 10,000 de lei.
În cazul fratelui martor la crimă, dar și a celorlalți doi frați aflați în centrul de plasament de la Trușești, cuantumul daunelor morale a fost stabilit de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, ca reprezentant al minorilor.
Judecătorii atrag atenția asupra riscului ca daunele morale stabilite într-un astfel de proces să rămână doar scriptice, având în vedere posibilitățile materiale ale inculpatului. Probabilitatea ca acesta să plătească mamei și bunicii Mariei Alexandru 100.000 de euro (câte 50.000 de euro la fiecare) este foarte redusă, pe motiv că valoarea acestor daune nu a fost corelată cu capacitatea financiară a lui Cătălin Rățușcă, iar judecătorul, care cunoaște realitatea din dosar, nu a putut interveni.
Interesant este că, dacă autorul crimei de la Trușești ar fi avut bani, acesta ar fi putut scăpa cu o pedeapsă mai mică. Mai eact, plata daunelor morale înainte de finalizarea procesului penal poate constitui o circumstanță atenuantă în favoarea inculpatului și poate conduce la o scădere a pedepsei, chiar dacă fapta a fost extrem de gravă.
Practic, dacă un inculpat se înțelege cu părțile civile din dosar, prin aplicarea aceluiași principiu al disponibilității, acesta poate beneficia de o reducere a pedepsei penale, ca urmare a achitării daunelor morale.
Criminalul Mariei, condamnat la 20 de ani de pușcărie
Cătălin Rățușcă, în vârstă de 26 de ani, din comuna Durneşti, a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare, în baza unei sentințe definitive de pe 21 decembrie a Curții de Apel Suceava.
Botoșăneanul i-ar fi propus fetei în mai multe rânduri să accepte să fie iubita lui, însă adolescenta a refuzat de fiecare dată. Deranjat de refuzul consecvent al fetei, individul a avut o criză de furie, a pus mâna pe cuţit şi a urmărit-o în ziua de ajun în Truşeşti, înjunghiind-o de mai multe ori. Ancheta procurorilor a scos la iveală că tânărul ar fi premeditat totul.
Individul ” pe fondul geloziei, după ce, în prealabil, îşi procurase un cuţit, un aparat cu electroşocuri şi un spray paralizant, în ziua de 31 dccembrie, în jurul orei 12.30, pe drumul public din comuna Truşeşti inculpatul i-a aplicat victimei A.A.M., în vârstă de 14 ani, aproximativ 30 de lovituri de cuţit în zona superioară a corpului, cauzându-i leziuni incompatibile cu viaţa”, arată procurorii.
Maria a fost ucisă în ajun de An Nou în timp ce mergea cu uratul, alături de fratele ei, de nouă ani. Deși speriat peste măsură, băiatul a găsit puterea să ceară ajutor la toți oamenii care i-au ieșit în cale, sperând că își va salva sora. Atacatorul a fost prins în Gara Trușești.