La curțile boierești, inclusiv la cele din actualul județ Botoșani, o delicatesă aparte o reprezenta claponul umplut, mai ales în perioada Crăciunului. Potrivit Adevărul.ro, claponul era un cocoș castrat, gras și fraged care creștea în curțile țăranilor gospodari dar mai ales la curțile boierești. Sătenii spun că acești claponi erau îngrășați înainte de Crăciun, lăsat să mănânce mai ales pâine înmuiată-n lapte.
Înainte de Nașterea Domnului, claponul era tăiat, penit repede, pârpălit și bine sărat. După ce erau scoase toate organele, pasărea era umplută cu o tocătură din carne de vițel, tocată la bardă, amestecată cu legume și ceapă. Apoi se dădea la cuptor, în rolă. Claponul umplut, bine fript, se punea pe varză călită cu mujdei de usturoi.
Pe lângă clapon, la boieri erau serviți celebrii cozonaci domnești, din zona Tocileniului, făcuți cu 40 de ouă și umplutură foarte generoasă de nucă. Nu lipseau de pe mesele gospodarilor, dar și ale boierilor crapul și novacul, mai ales că Botoșaniul avea iazuri numeroase, pline de pește.