Într-un loc încărcat cu istorie și cultură, Maria Parascan și-a dezvoltat pasiunea pentru frumos și pentru culoare. Într-un cuvânt, pentru suflet. Este magie curată în atelierul interlocutoarei noastre, iar inspirația și sensibilitatea plutesc în aer. Deși nu a știut de la început că acesta este drumul și nici unde va duce el, pictorița Maria Parascan este omul potrivit la locul potrivit. Și nu ar schimba asta pentru nimic în lume, scrie gandul.ro.
Născută în Hârlău, județul Iași și-a petrecut copilăria în Flămânzi, județul Botoșani. Aerista crede cu tărie că o „bucurie proaspătă” reînvie ori de câte ori pășește în casa în care a crescut.
Artista s-a abătut din drumul său pentru a face ceea ce îi place cel mai mult: pictura. Până la vârsta de aproximativ 45 de ani, profesia Mariei a fost cu totul alta. A lucrat în învățământ, dar și în comerț.
Un moment trist din viața sa, a făcut-o însă să vada viața cu alți ochi. Așa a decis să făcă o schimbare radicală în carieră. Timpul i-a demonstrat că a fost cea bună decizie, deoarece picturile sale au ajuns pe toate continentele lumii, fiind apreciate de nume mari din domeniu.
„Muzica a fost cea care m-a însoțit și mă însoțește în tot ceea ce fac eu”
Maria Parascan recunoaște că a avut întotdeauna o pasiune pentru artă, muzica clasică însoțind-o, ca un tovarăș de drum fidel și neobosit, la fiecare lucrare.
„Mama mea a plecat la Domnul. A plecat și a fost o tristețe nețărmuită, o durere în suflet pe care nu o poți descrie în cuvinte și atunci am decis că vreau să fac lucrurile care mie îmi plac cel mai mult pe lumea aceasta. Dintotdeauna am fost pasionată și de muzică. Muzica a fost cea care m-a însoțit și mă însoțește în tot ceea ce fac eu.
La vârsta de 20 de ani, când eu m-am căsătorit, atunci am spus așa, am gândit așa: Când lucrurile se vor așeza în viața mea, eu am să pictez”, a spus Maria Parascan pentru Gândul.
„E loc pentru toată lumea pe pământul acesta”
Atunci când și-a schimbat profesia nu s-a gândit nicio clipă la succes. Și-a dorit să facă fix ceea ce îi place, ceea ce o reprezintă. Lucrurile au evolut însă cum nu se gândea mai bine.
„Decizia mi-a aparținut. Chiar și fiica mea a zis că nu se poate să am succes. Chiar și așa, am spus că voi face ceea ce simt. Nu mă gândesc că voi avea succes sau nu, pentru că e foarte important să nu te gândești direct la succes, că lucrările tale vor sta în casele oamenilor, că oamenii vor aprecia ceea ce faci, că vor fi oameni care vor și achiziționa picturi.
Nu mi-am imaginat că lucrurile vor evolua foarte frumos și acest lucru se întâmplă pentru că sunt un om foarte perseverent, foarte perseverent și foarte consecvent în ceea ce îmi propun. Probabil că fiecare lucru care trebuie să se întâmple în viața aceasta își are timpul și momentul. Eu așa cred. Privind în urmă, cred că lucrurile s-au întâmplat atunci când trebuiau să se întâmple. Eu am o vorbă pe care o spun de fiecare dată: e loc pentru toată lumea pe pământul acesta”, a completat artista.
„Lucrările mele au ajuns pe toate continentele”
Pictorița Maria Parascan a creat portertele marilor monarhi ai României și a refăcut atmosfera glorioasă a timpurilor. Pasionată îndeosebi de portertistică, artista crează pe pânză adevărate capodopere.
„Sunt pasionată de portretistică și compoziție. Sunt foarte grele, nu e ușor să faci portretul, e chiar complicat, dar tema mea principală pe care am abordat-o de niște ani, care este încă în mintea mea și în sufletul meu, este cea a regalității. Regina Maria, Regele Ferdinant, tot ce a însemnat o dată bine pentru țară.
Prima lucrare a fost un o compoziție la noi în familie, o poză veche, foarte veche. Eu la vârsta de trei ani, sora mea și mama mea cu noi în brațe. Lucrarea a fost expusă și la Academia Română în 2018. M-am bucurat foarte tare pentru că a fost momentul meu.
Îmi doresc foarte mult o expoziție în străinătate. Deja lucrările mele au ajuns pe toate continentele și asta mă bucură tare mult că lucrările mele vor fi acolo pentru totdeauna și când eu nu voi mai fi pe lumea aceasta”, mărturisește cu emoție Maria Parascan.
„E magie în atelier”
Maria Parascan este de părere că darul pe care l-a primit de la Dumnezeu trebuie să fie împărtășit. Astfel, în atelierul ei, ține cursuri gratuite pentru copiii fără posibilități materiale și nu numai.
„Fac lecții cu copiii în atelier. Gratuit. Unii copii au posibilități materiale reduse sau deloc. Acum se întâmplă nu numai cu copilași care nu-și permit și cu alții care și-ar putea permite. Am un atelier unde îmi desfășor activitatea. Ei vin acolo o dată pe săptămână. Mă pliez oarecum pe timpul lor pentru că ei în cursul săptămânii nu au timp. Am copilași foarte talentați, iar cel mai mic are petru ani. E magie în atelier”, povestește pictorița.