Bolile și singurătatea, dar mai ales sărăcia le distrug pensionarilor sănătatea mintală. Medicii spun că aproximativ jumătate dintre pacienții de vârsta a treia sunt afectați de anxietate și depresie. Mulți provin din mediul rural, acolo unde lipsurile sunt și mai multe, și mai greu de îndurat.
Depresia este boala secolului, fiind cea mai răspândită afecțiune psihică în prezent. Specialiști ai Organizației Mondiale a Sănătății, pe baza unui raport de acum trei ani, spun că, la nivel mondial, peste 350 de milioane de persoane suferă din cauza depresiei, care cauzează peste 800.000 de sinucideri pe an.
De multe ori, depresia este asociată cu anxitetatea, o altă tulburare psihică debilitantă dacă nu se intervine. În România, medicii din nordul Moldovei spun că tot mai mulți seniori au ajuns să fie afectați de boala secolului. La Botoșani, de exemplu, cauza principală o reprezintă sărăcia și singurătatea, care afectează mai ales pensionarii din mediul rural. Fenomenul este cu siguranță și mai extins decât arată statisticile, având în vedere că mulți bătrâni de la țară nu vin la medic și confundă depresia cu o simplă tristețe.
Măcinați de singurătate, sărăcie și boală
Medicul specialist în gerontologie și geriatrie, Laura Puiu, de la Spitalul Județean „Mavromati”, din Botoșani, spune că aproximativ jumătate dintre pacienții care-i trec pragul suferă de depresie sau anxietate. Numărul acestora a crescut, ba chiar l-a depășit și pe cel din pandemie, când teama de boală și moarte a complicat starea psihică a multor vârstnici.
„Afectarea la nivel psihic este mult mai mare. Sunt multe persoane cu sindrom anxios-depresiv sau cu depresii și au nevoie de tratament. Sunt persoane cu tulburări de somn și nu sunt bine deloc. Numărul lor a crescut foarte mult. În ultimii ani, jumătate din cei care ajung la cabinet, în Ambulatoriu, sunt cu depresie. Mi se pare îngrijorător. Niciodată nu am fost pusă în situația de a prescrie atât de multe medicamente împotriva depresiei ca în ultima perioadă”, precizează Laura Puiu.
Medicii spun că principalele cauze sunt problemele apăsătoare pe care le au vârstnicii, dar mai ales singurătatea. Din cauza sărăciei și lipsei de perspectivă din mediul rural, tinerii au migrat masiv, iar bătrânii au rămas singuri, ba chiar și cu nepoți în grijă, în multe cazuri.
„Este și o frică de boală inseminată odată cu COVID-19 dar singurătatea de care suferă majoritatea pacienților este o problemă. În numeroase cazuri, copiii sunt plecați fie în străinătate, fie în alte orașe și nu au la cine apela pentru a discuta măcar despre problemele care-I apasă”, adaugă medicul botoșănean.
Într-adevăr, statisticile și realitatea lumii rurale, cel puțin în județul Botoșani, le dau dreptate medicilor. Satele se depopulează constant, tinerii pleacă chiar și sezonier la muncă în străinătate, iar acasă rămân bătrânii tot mai neajutorați.
În comuna Adășeni, de exemplu, 80% dintre localnici sunt persoane în vârstă, iar cei mai mulți suferă de boli cronice.
„Tinerii au plecat de mult să-și găsească un rost, fiindcă nu aveau din ce să trăiască. Ne ducem toți, unul câte unul. Înainte, ulița era plină. Am rămas mulți bătrâni. Și mai ales fără ajutor de la cei tineri. Sunt mulți bolnavi, dar spitalele sunt departe și trăiesc și ei cât le-o da Dumnezeu”, spune moș Leonte, un localnic din Adășeni. Situația este recunoscută și de către autorități. „Tinerii au plecat, asta este problema de fapt. Toți care pleacă nu au pentru ce să se întoarcă. Nu au serviciu și este greu”, precizează Dumitru Dresleucă, viceprimarul din Adășeni.
„Ne ucide sărăcia!”
Dincolo de singurătate și teama de boală cauzată de pandemia de COVID-19, bătrânii din satele Botoșaniului sunt măcinați de sărăcie. Lipsurile, combinate cu singurătatea se dovedesc a fi un cocktail ucigător pentru psihic. În județul Botoșani, sunt peste 90.000 de pensionari, majoritatea, cu pensii mici de CAP, în jur de 1.000 de lei pe lună, bani din care ar trebui să-și cumpere medicamente, mâncare, dar și lemne.
„M-am nenorocit la câmp la CAP. Bărbatul s-a prăpădit, copiii au plecat. Ne ucide sărăcia! Stai zile în șir supărat și disperat și parcă-ți vine să o iei pe uliță înainte și să nu mai vii. Se lasă casa pe tine, parcă. Asta nu-i viață”, mărturisește o localnică din Unțeni.
O vecină trecută de 75 de ani spune că parcă mai greu ca în ultimii ani nu a fost.
„Nu știu ce să mai zic. Era greu și înainte, dar parcă mai aveam o găinuță, un oușor. O scăpare. Acum, parcă tot mai scump și mai greu. Mă bușește plânsul câteodată și ies la poartă că nu mai rezist în ogradă”, mărturisește femeia, scrie adevarul.ro.