Un bărbat din Republica Moldova, care a vrut să mituiască un polițist de frontieră, a fost condamnat, vineri, de magistrații de la Tribunalul Botoşani la doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „dare de mită”. Sentința în cazul lui Iurii Bajura, în vârstă de 34 de ani, din Republica Moldova, nu este definitivă.
Potrivit anchetatorilor, în ziua de 7 octombrie 2021, moldoveanul a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi-Prut un document de identitate fals şi a oferit suma de 100 de euro agentului de poliţie de frontieră care a descoperit falsul cu scopul de a nu încheia actele procedurale de constatare a infracţiunii.
Solutia pe scurt:
Condamnă pe inculpatul Bajura Iurii, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, faptă prev. ?i ped. de art. 290 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 375, art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal. În baza art. 93 alin. 1 Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 Cod penal va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Rădăuţi-Prut (constând în activități edilitar-gospodărești) pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. În temeiul art. 94 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c – e se comunică Serviciului de Probaţiune Botoşani. În temeiul art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal care reglementează revocarea beneficiului suspendării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor impuse, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare şi în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, consecinţa fiind executarea pedepsei în regim de detenţie.
Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanța nr. 754/P/2021 din 14.10.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani cu privire la suma de 100 de euro, ridicată şi depusă în contul unic A.N.A.B.I. de la Unicredit Bank – Sucursala Botoșani, în baza chitanței de depunere în numerar nr. 1922B0006 din 21.10.2021 şi, în temeiul art. 289 alin. 3 Cod penal, dispune confiscarea specială a acestei sume de 100 de euro. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul Bajura Iurii la plata către stat a sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care suma de 200 lei pentru faza de judecată, iar suma de 300 lei pentru faza de urmărire penală). În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, onorariul parţial al apărătorului din oficiu, av. Huţanu Marian – delegaţie pentru asistenţă judiciară obligatorie nr. 689/26.05.2022 în cuantum de 1.000 lei, rămâne în sarcina statului şi se avansează din fondul Ministerului Justiţiei în contul Baroului Botoşani. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 08 decembrie 2023.