Medicii care își trimit pacienții la clinicile private riscă să fie cercetați disciplinar de Colegiul Medicilor din România. Măsurile drastice au fost luate pentru a stopa o practică frecventă în spitalele de stat din țară. La nivelul Senatului României a fost depus un proiect de lege prin care se solicită modificarea Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății.
„Personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare publice nu are dreptul să supună pacientul nici unei forme de presiune sau condiționare pentru a-l determina pe acesta să recurgă la servicii medicale în unități sanitare private. Nerespectarea obligației constituie abatere disciplinară. Pacientul are dreptul să beneficieze de asistență medicală de urgență, de asistență stomatologică de urgență și de servicii farmaceutice, în program continuu. Continuitatea îngrijirilor se asigură prin colaborarea și parteneriatul, exclusiv în interesul pacientului, dintre diferitele unități medicale publice și nepublice, spitalicești și ambulatorii, de specialitate sau de medicină generală, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat”, conform proiectului de lege.
Acestor categorii de angajați ai sistemului de sănătate public li se va interzice să își condiționeze pacienții ori să exercite presiuni asupra lor, în scopul determinării acestora să apeleze la servicii medicale din rețeaua privată. Conform noii norme, nerespectarea acestor obligații va constitui abatere disciplinară.
Potrivit Statutului Colegiului Medicilor din România, abaterea disciplinară angajează răspunderea disciplinară a făptuitorului, care riscă sancțiuni care pot fi mustrare, amendă, interdicţia de a exercita profesia, mergând până la retragerea calităţii de membru al Colegiului.
Sursa: newsweek.ro.