Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial
Tichetele educaţionale, cu care se pot cumpăra rechizite și haine pentru elevi, vor ajunge la cei peste 410 mii de beneficiari în prima parte a lunii decembrie, potrivit surselor Edupedu.ro. Ordonanța de urgență nr.83/2023 menționează că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu prevede și un calendar. Aceleași surse mai spun că vor fi livrate deja încărcate cardurile. Amintim, tichetele educaționale, acordate prin Ministerul Fondurilor Europene sunt menite să ajute elevii defavorizați să înceapă anul școlar, iar la finalul lunii decembrie se termină al doilea modul de școală.
Pentru a primi tichete educaționale pentru rechizite în valoare de 500 de lei din anul școlar 2023-2024, venitul lunar pe membru de familie este de maximum 633 de lei în cazul preșcolarilor și de 1500 de lei în cazul elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial. Precizările vin de la Ministerul Fondurilor Europene, printr-o notă obținută de Edupedu.ro. Amintim, cererile vor putea fi depuse la școli de părinții încadrați la acest tip de sprijin până pe 26 noiembrie, potrivit unui anunț ulterior al Guvernului. 410.000 de potențiali beneficiari au început deja școala de o lună, fără acești bani de rechizite. Toate tichetele educaţionale vor ajunge la cei peste 400 de mii de părinți și beneficiari până la mijlocul lunii decembrie – în prima parte a lunii – spun surse Edupedu.ro. Potrivit acestora, cardurile ar urma să fie livrate deja încărcate.
Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial. Urmează ca lista cu beneficiarii finali să ajungă la Ministerul Fondurilor Europene.
Ordonanța de urgență nr. 83/2023 prevede mai mulți pași până la emiterea și distribuirea cardurilor educaționale.
Școlile trebuie să introducă datele din cererile depuse de părinți în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (S.I.I.I.R), în termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenului pentru depunerea cererilor”. Asta ar însemna până în data de 1 decembrie, potrivit calculelor Edupedu.ro.
Listele cu destinatarii finali vor fi realizate folosind “aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale”, menționează Ordonanța de urgență. De precizat, aplicația este la data de 30 octombrie, “în stadiul de proiectare-dezvoltare-testare”, a transmis Serviciul de Telecomunicații Speciale, la solicitarea Edupedu.ro.
Lista destinatarilor finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice speciale, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, potrivit OUG nr. 83/2023.
Cine primește tichetele educaţionale
Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 3 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.
Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
–au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădinițã și înainte sã împlinească vârsta de 3 ani, dacã spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
–au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
-venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei, potrivit RomaniaTV