Camera Deputaţilor a adopta un proiect de lege potrivit căruia poliția locală are atribuția de a aplica sancțiuni conducătorilor de trotinete electrice, pe lângă pietoni sau bicicliști. Iniţiativa legislativă modifică art. 7 alin. (1) lit. j) din legea 155/2010, iar în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are şi atribuţia de a constata contravenţii şi aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală.
Forma în vigoare a legii precizează că poliţia locală „constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală”.
Senatul a adoptat proiectul încă din luna mai, în calitate de prim for sesizat. Votul Camerei Deputaţilor a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.
Reguli noi pentru cei care folosesc trotinete electrice: Asigurarea obligatorie, vârsta minimă de 16 ani și test din legislația rutieră
Comisia juridică din Camera Deputaţilor a amendat, la începutul lunii noiembrie, un proiect de lege care aduce noi reguli în folosirea trotinetelor.
Deputații juriști propun că pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă cel puțin 16 ani iar proprietarii vehiculului trebuie să dețină o asigurare obligatorie.
De asemenea în cazul trotinetelor electrice în regim de self-service se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii, referitoare la legislația rutieră.
O altă prevedere este aceea de a utiliza cască de protecție, dar în anumite condiții, pentru că din statisticile Poliţiei, toate accidentele mortale sau cu răni grave au fost generate de situațiile în care utilizatorii de trotinetă electrică sau de biciclete electrice nu purtau cască.
Deputaţii din Comisia juridică urmează să pună în consens noile propuneri cu un alt proiect de care să stabilească toate sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulaţia pe drumurile publice a trotinetelor electrice.
După dezbaterile din Comisia Juridica proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, potrivit Antena 3 CNN