Cele mai frumoase momente din viață sunt cele pe care le petrecem alături de prieteni și familie. Iar dacă ne bucurăm de aceste momente într-un cadru natural de o frumusețe uimitoare, e cu atât mai memorabilă experiența.
într-un cadru natural de o frumusețe uimitoare, e cu atât mai memorabilă experiența. Smartphone-ul tău îți permite să capturezi ipostaze superbe oriunde ai fi. Cu toate acestea, de multe ori, imaginile rămase nu reflectă cu adevărat frumusețea clipelor împreună sau a peisajelor care ne taie respirația.
Indiferent de modelul de smartphone pe care îl deții, fie el unul nou lansat sau poate un model mai vechi precum iPhone 11 sau iPhone 13, există câteva trucuri destul de simple prin care să surprinzi esența locurilor și a persoanelor dragi, pe care le redăm mai jos.
Atenție la camere și focalizare
Înainte de a-ți începe periplul prin lumea fotografiei, este nevoie să te pui la punct cu specificațiile tehnice ale modelului de telefon pe care îl deții. Astfel, vei ști mai bine să calibrezi setările referitoare la camera foto. Ca începător, este recomandat să te familiarizezi, în primul rând, cu noțiunea de megapixeli. E simplu: cu cât numărul este mai mare, cu atât claritatea imaginilor este mai bună.
Fiecare model de smartphone vine cu propriile abilități de fotografiere. Astfel, în timp ce unele au viteză de declanșare reglabilă sau autofocus, altele pot fi deficitare la aceste aspecte. Până la urmă, cel mai bine e să te joci cu diverse moduri de fotografiere, în funcție de nevoile tale.
De exemplu, dacă simți că vrei să intri în detalii cu privire la modul portret, alocă-ți timpul necesar pentru testare. În funcție de subiectul fotografiei tale, poți utiliza diverse tehnici pentru a surprinde mai bine momentul. De exemplu, pentru imaginile care au în centru un subiect aflat în mișcare, fotografierea poate fi un proces mai dificil, mai ales dacă telefonul tău nu este unul de ultimă generație, însă avem și aici o soluție. Printr-o simplă atingere a ecranului, poți focaliza pe conținutul care te interesează.
Compoziția este crucială
Pentru ca fotografiile tale să fie armonioase din punct de vedere vizual, este nevoie ca structura imaginii să respecte o serie de reguli destul de simplu de pus în aplicare. Indiferent de modelul de smartphone pe care îl deții, nu uita de următoarele principii de bază ale compoziției:
- Regula treimilor
Se referă la activarea liniilor de tip grilă din secțiunea de setări ale camerei. Când faci fotografia propriu-zisă, nu uita să aliniezi subiectul și cadrul natural în concordanță cu liniile sau intersecția lor pentru a construi o imagine echilibrat structurată.
- Liniile conducătoare
Poți ghida privirea celui care se uită la fotografiile tale către punctele cele mai relevante prin folosirea liniilor conducătoare, care accentuează impresia de tridimensionalitate a imaginii. Liniile ar trebui să plece din plan apropiat și să se îndrepte către planul mijlociu, acolo unde ar trebui să se regăsească subiectul.
- Încadrarea
Pentru a adăuga profunzime fotografiei, încadrarea este extrem de importantă. Subiectul ar trebui integrat în compoziție luând în considerare cadrul natural în care acesta se află și elementele cheie din acesta precum pereți, apă, copaci etc.
Nu uita de importanța luminii
Oricât de bine am reuși să încadrăm o imagine, aceasta nu ajunge la potențialul său maxim decât prin folosirea luminii în mod inspirat. Cu o lumină potrivită poți transforma o fotografie banală într-o adevărată capodoperă.
Lumina naturală este cel mai mare ajutor al nostru pentru a realiza o fotografie de excepție, astfel că îți recomandăm să o folosești din plin atunci când ai ocazia. Oricât de performant ar fi un sistem de iluminare artificială, niciodată nu va replica întru totul lumina naturală.
Ca interval al zilei, îți recomandăm să profiți de Ora Aurie, care oferă o lumină blândă, capabilă să evidențieze armonios trăsăturile oricărui chip sau liniile unui peisaj spectaculos. Ora Aurie este intervalul relativ scurt de dinainte de apus. După răsărit poți de asemenea captura imagini care să iasă în evidență tot printr-o iluminare subtilă, discretă, care oferă căldură imaginii.
Nu în ultimul rând, evită umbrele dure. Atunci când faci fotografii în zilele însorite, nu plasa subiectul sub lumină directă, ci folosește-te de umbre pentru a îmblânzi cadrul surprins.
Menține stabilitatea pentru o claritate ridicată
Știm că ultimele generații de smartphone-uri sunt dotate cu funcționalități care au rolul de a stabiliza subiectul fotografiei, însă nici acestea nu pot face minuni. Astfel, avem câteva recomandări prin care să te asiguri că nu vei ajunge la un rezultat nesatisfăcător:
- Folosirea unui trepied
Un suport bun pentru telefonul tău este un ajutor de nădejde. Ai la dispoziție o gamă largă de trepiede și suporturi diverse, la prețuri pentru orice buzunar.
- Prindere cu ambele mâini
Stabilitate crescută obții și dacă, atunci când vrei să faci o fotografie, ții telefonul cu ambele mâini. Reduci senzația de tremur și obții o imagine clară.
- Fotografiere la distanță
Dacă până la urmă ai decis să nu folosești un trepied sau alt tip de suport, o altă variantă care să te ajute este folosirea funcționalității de declanșare de la distanță. Îți oferi astfel timpul necesar pentru a construi o compoziție armonioasă și pentru a te asigura că amintirea ta este una cu o claritate bună.
Experimentează cu diverse perspective
Nu rămâne blocat într-un singur loc atunci când vrei să-ți creezi amintiri. Uneori o fotografie făcută dintr-un unghi diferit poate să surprindă prin originalitate și frumusețe. Dacă vrei ca subiectul să pară mai mare poți fotografia dintr-un punct cât mai apropiat de sol, în timp ce fotografierea de sus subliniază armonios și detaliat formele surprinse. Fii creativ și joacă-te prin modul de fotografiere și unghiul din care alegi să imortalizezi momentul.
Editează, dar nu exagera
Chiar dacă încadrarea inițială nu este cea mai reușită, nu dispera, pentru că nu totul este pierdut! Prin editare poți aduce echilibru structurii, poți îmbunătăți lumina sau poți aduce mai multă culoare în compoziție. Indiferent de modelul de smartphone, găsești cu siguranță setări referitoare la contrast, luminozitate, expunere sau filtre menite să adauge un strop de armonie.
Cum ce e mult uneori strică, s-ar putea să te regăsești în situația de a abuza de aceste opțiuni, fără să-ți dai neapărat seama. Ce dorim să subliniem este că, în timp ce unele îmbunătățiri aduc un plus fotografiei tale, altele pot duce imaginea în derizoriu, dacă sunt folosite în exces. Așadar, îți recomandăm să fii temperat și să nu uiți că echilibrul este important.
Stochează în mod organizat
Ca să nu fii depășit de volumul fotografiilor din telefon, îți oferim câteva sfaturi pentru a folosi spațiul în mod eficient:
- Transferă parte din fotografii pe computer sau în cloud
- Sortează imaginile prin împărțirea în albume sau pe categorii
- Șterge duplicatele sau imaginile care nu aduc plus valoare galeriei tale foto
Suntem siguri că prin urmarea acestor sfaturi vei reuși să-ți îmbunătățești considerabil abilitățile, dar ai grijă! La următorul concediu vei ajunge, cu siguranță, fotograful preferat al prietenilor tăi. Dacă și tu îți dorești asta, n-ai decât să exersezi în fiecare zi și vei vedea în mod cert diferența.