În cadrul dezbaterii pe care PSD Botoșani, prin Organizația Femeilor Social Democrate, a organizat-o de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, deputatul Alexandra Huțu și-a arătat susținerea față de toate femeile care au fost sau sunt victime ale violenței, făcând și un apel către toate femeile social-democrate de a-și asuma rolul de vectori în informarea populației despre acest flagel.
„Cu toate că în ultimii ani, s-au făcut schimbări importante, inclusiv de natură legislativă, în ceea ce privește combaterea violenței asupra femeilor, româncele încă nu au suficient curaj să-și denunțe agresorii. Foarte multe femei sunt agresate zilnic, iar aceste fapte rămân anonime. De aceea trebuie să acționăm împreună, pentru că este nevoie nu doar de măsuri legislative ori administrative, ci și de solidaritate din partea noastră, a tuturor: să nu întoarcem privirea atunci când vedem că o femeie este violentată, să nu ignorăm țipetele care se aud din apartamentul vecin, să nu ignorăm suferința cauzată de frica față de agresor”, a fost mesajul deputatului Alexandra Huțu
Parlamentarul social-democrat a prezentat și faptul că Ministerul Familiei desfășoară la nivelul județelor țării mai multe activități orientate către victimele violenței domestice și că din anul 2020 au fost operaționalizate în Botoșani o locuință protejată, un cabinet de consiliere vocațională și un grup de suport care furnizează programe specifice de asistență psihologică și de dezvoltare personală pentru victime.
„Dezvoltarea serviciilor destinate femeilor și fetelor abuzate este un pas important și totodată un mesaj ferm din partea statului român, că victimele nu sunt singure. Iar noi, cu toții, trebuie să fim partenerii statului în lupta cu această anomalie socială. Cu cât înțelegem mai repede că abordarea de a ascunde lucrurile sub preș aduce doar efecte negative pe termen mediu și lung asupra noastră și asupra celor din jur, cu atât vom reuși să ne conturăm un viitor mai sigur. Dar cel mai important, vom lăsa copiilor noștri o moștenire de neprețuit: o conduită adecvată unei societăți moderne”, a completat deputatul social-democrat
În România victimele violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane dispun și de un serviciu de tip HELPLINE – Telefonul de urgență 0800.500.333.
La 11 mai 2011, la Istanbul a fost adoptată Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. România a aprobat, la 23 septembrie 2015, proiectul de lege privind ratificarea Convenției Consiliului Europei de la Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.