În prag de iarnă, un bărbat în vârstă de 58 ani a rămas fără acoperiș deasupra capului, în urma unui incendiu. S-a întâmplat noaptea trecută, în localitatea Călugărenii Noi, comuna Ungureni. Alarma a fost dată aproape de miezul nopții, chiar de către proprietar.
„La caz au ajuns pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială cu de stingere cu apă și spumă și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni. Aceștia au constatat că ardea acoperișul locuinței, existând pericolul de propagare a flăcărilor la bunurile din interior, dar și la alte două case și anexe aparținând vecinilor. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de o oră”, arată Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
Cel mai probabil, evenimentul a fost generat de un coș de fum deteriorat.
Astfel de evenimente pot fi evitate, dacă :
– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).
– îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.
– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.