FOTO! Tot mai mulți botoșăneni suferă de depresie. Medic: Lucrez de atâția ani, dar nu am fost nevoită să scriu medicamente pentru depresie cu o frecvență așa de mare în ultima perioadă

Tot mai multe persoane suferă de ”boala secolului”. Jumătate din pacienții care ajung la Cabinetul de geriatrie- gerontologie din Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani suferă de depresie iar de anxietate și mai mulți.

Laura Paraschiva Puiu, medic specialist la Cabinetul de geriatrie-gerontologie din Ambulatoriul Spitalului Județean Botoșani, atrage atenția că numărul persoanelor afectate de boala secolului a crescut semnificativ după episodul COVID 19. Mai mult, singurătatea și evenimentele negative din societate sunt cauze generatoare ale depresiei. Dacă înainte depresia afecta persoane tinere, acum afectează deopotrivă și vârstnici.

Din păcate, afectarea la nivel psihic a populației postpandemie este mult mai mare decât în perioada anterioară. Sunt mult mai multe persoane cu depresii și sindroame anxioase sau sindrom anxios depresiv și care necesită tratament, cu tulburări de somn foarte multe persoane, mult mai multe decât în pandemie. Din punctul meu de vedere este o consecință a ceea ce s-a întâmplat și a presiunii informaționale care vine din media și care prezintă în general, să zicem, aspectele șocante, de la războiae până la pensiile mici, smd. Oamenii nu prea au de unde să-și ia motivație pozitivă. Au toate problemele în continuare și atunci le asimilează mental, conform statusului lor personal unor probleme personale și atunci starea de anxietate și depresie poate să crească și asta vine prin tulburări de somn și a doua zi pacientul nu mai este bine. În ultimii ani, 50% din cei care ajung la cabinet sunt cu depresie. Ca și cauze, este toată frica de boală care a fost inseminată odată cu COVID și faptul că majoritatea pacienților în aceste situații sunt singuri. Aparținătorii, ori sunt la distanță foarte mare, în străinătate sau chiar în țară, cum ar fi copiii, și nu au nicio persoană de contact care să-i ajute în mod constant la rezolvarea problemelor lor și cu care să se echilibreze măcar prin discuții. Ca și medic lucrez de atâția ani și mi se pare îngrijorător, nu am fost nevoită ca în ultima perioadă să scriu medicamente pentru depresie sau pentru anxietate cu o frecvență așa de mare. Zilnic, zilnic scriem la mai mult de jumătate din pacienti”, a declarat medicul Laura Paraschiva Puiu.

Medic nou la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani. Ce specializare are!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *