Sezonul rece a venit, iar numărul infecţiilor respiratorii este în creştere. Doar în ultima săptămână au fost 70 de mii de cazuri la noi în ţară. Iar românii au obiceiul de a-şi face stocuri de medicamente şi chiar să ia antibiotice, deşi nu sunt necesare. Astfel că în această perioadă, medicii atrag din nou atenţia: antibioticele nu tratează infecțiile respiratorii.
40% dintre adulții din țara noastră au luat antibiotice pentru o infecţie respiratorie, arată datele unui studiu. Și în 90% din cazuri nu sunt eficiente, spun specialiștii care trag un nou semnal de alarmă să nu decidem singuri să luăm antibiotice. Însă potrivit Colegiului Farmaciștilor, în sezonul rece, rețetele de antibiotice reprezintă aproape 20% din totalul celor prescrise.
Codruț Sarafoleanu, secretar general al Societăţii Române de Rinologie: Sunt foarte mulți pacienți români care iau antibiotice de la vecini sau de la prieteni fără a se informa dacă acel antibiotic ar fi potrivit. Acesta e un obicei păgubos. În ceea ce priveşte tratamentul infecţiilor respiratorii acestea sunt virale, nu vor răspunde la tratament antibiotic, motiv pentru care tratamentul este cu antiinflamatorii, antitermice, antipiretice, vitamine.
Pentru că datele arată un consum mult prea ridicat de antibiotice, autorităţile şi societăţile medicale vor să stabilească protocoale terapeutice pentru tratamentul infecţiilor respiratorii, dar şi un program care să controleze mai bine cum sunt eliberate antibioticele.
Andrei Baciu, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate: Anul trecut, în România, avem aproximativ unu din patru români care au beneficiat de o rețetă pe care era prescris un antibiotic. Suplimentar, mai sunt și alți români, care beneficiază pe rețete simple și de oameni care beneficiază de antibiotic atunci când sunt internați.
Cătălina Poiană, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate: Cred că în primul rând trebuie să creștem înțelegerea populației asupra faptului că utilizarea de antimicrobiene nu trebuie făcută fară o prescripție medicală. Cred că cea mai importantă recomandare pe care aș face-o este cea a unui stil de viață sănătos .
După experiența din anul trecut, când farmaciile au rămas fără antitermice şi antibiotice, Agenţia Națională a Medicamentului dă asigurări că situația nu se va repeta.
Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului: În cadrul agenției europene a medicamentului se pune la punct un mecanism voluntar de schimb la nevoie între statele membre și în al doilea rând de dezvoltare a capacităților interne pe anumite molecule, astfel încât să avem cât mai multe alternative terapeutice.
În toată lumea, săptămâna aceasta e dedicată conștientizării rezistenței antimicrobiene. În 2019, aproape cinci milioane de oameni au murit din cauze asociate cu rezistența la antibiotice. Și numărul acestora va fi dublu în 2050, potrivit stiri TVR.ro