Academicianul, geniul, medicul neurochirurg Leon Dănăilă, care a salvat milioane de vieți și este apreciat de pacienți pentru dedicarea cu care își face meseria și caracterul să modest, a trăit o uimitoare poveste de dragoste timp de 46 de ani alături de soția sa, Alexandrina.
Un nume greu în medicina românească, un medic care a salvat milioane de vieți, atât ale adulților, cât și ale copiilor, Leon Dănăilă este apreciat pentru dedicarea pe care o acordă profesiei. Puțin știu că medicul Leon Dănăilă a fost un soț extrem de împlinit, un bărbat care și-a iubit și încă își iubește soția, chiar și după moarte.
Despre medicul Leon Dănăilă știm că și-a dedicat toată viața medicinei. Renumitul neurochirurg are și o poveste de dragoste minunată în spatele carierei sale. Alexandrina Dănăilă este cea care l-a susținut pe soțul ei în ascensiunea sa ca medic, timp de 46 de ani, potrivit Qbebe.ro.
Cum s-a cunoscut Leon Dănăilă cu soția lui?
Cei doi s-au cunoscut la Comănești, în județul Bacău, unde Leon Dănăilă a fost repartizat ca și medic stagiar pe o perioadă de trei ani, după facultate. Alexandrina era farmacistă la Policlinica din Comănești, și ea repartizată în aceeași localitate.
Cei doi s-au căsătorit pe 28 august 1960, iar petrecerea de nuntă a constat într-o masă a celor doi proaspăt căsătoriți, împreună cu un coleg și soția sa, de care s-au bucurat toți patru. „Masa pe care am pregătit-o a constat într-o pâine, o sticlă de vin, jumătate de kilogram de brânză și cafea”, își amintește medicul.
„Până ce moartea ne va despărți”
În anul 2006, după 46 de ani de căsnicie, Alexandrina s-a stins din viață, iar medicul Leon Dănăilă a rămas cu regretul pierderii ființei dragi cu care și-a împărțit jumătate de secol cu bune și cu rele.
„Pentru a mă putea afirma, a trebuit să muncesc mult mai mult decât studenții rezidenți proveniți din familii mari și cu sprijin. Am fost ajutat constant de soția mea, în special la elaborarea lucrărilor științifice și a cărților pe care le-am scris. În vederea realizării nobilei mele activități, soția mea Alexandrina m-a ajutat enorm de mult. În toate concediile ea își lua cu sine mașina de scris, în vederea redactării manuscriselor mele. Ne foloseam la maximum zilele libere și concediile și am reușit să scriu foarte mult, sfidând permanent obstacolele” a declarat medicul în unul din interviurile sale.
„Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune”
Medicul Leon Dănăilă s-a declarat neputincios în fața bolii soției sale. Era conștient că boala ei era destul de gravă, fiind de două ori operată, iar după două a doua operație Alexandrina nu s-a mai putut redresa. În acea perioadă, Leon Dănăilă destăinuie că a slăbit 15 kilograme din cauza stresului și a tristeții.
„Am rămas cu dragoste cum nu se poate spune. Nu am mai găsit altă persoană, nici nu am mai căutat. Mi-am dirijat activitatea către a citi, a scrie, către cercetare, am făcut multe descoperiri. Am extrapolat lipsa soției cu activitățile mele profesionale. Fără dragoste nu realizezi nimic nici în profesie, nici în căsătorie”, mărturisea Leon Dănăilă.
„Nu am avut parte de copii”
O altă durere din sufletul renumitului medic Leon Dănăilă este legată de faptul că nu a putut avea niciodată copii. Odată cu trecerea anilor, cei doi soți au învățat să trăiască cu această durere, fiind convinși că Dumnezeu le știe mai bine rostul fiecăruia pe pământ.
„Soția era farmacistă. Nu am avut copii. Nu din vina ei, nici din vina mea, ci așa a vrut Dumnezeu. Am pierdut niște sarcini, în sfârșit…”„Sculptorul de creiere”, așa cum este de supranumit geniul Leon Dănilă la aproape 90 de ani, este foarte mândru de cariera lui și de faptul că nu duce o viață luxoasă pentru că nu a vrut niciodată să se îmbogățească de pe urma oamenilor bolnavi. Este cel mai cunoscut și renumit neurochirurg la nivel mondial cu peste 40000 de operații în palmares și este inclus în rândul celor 500 de genii din toată lumea. Cu toate acestea, profesorul Leon Dănăilă se autointitulează „cel mai sărac medic din lume”, iar pentru a tipări o carte, chiar a vrut să își vândă casa.
Copilăria lui Leon Dănăilă i-a marcat întreaga viață: a cerșit ca să își salveze familia
Până să ajungă medicul de talie mondială, iubit de toată lumea, Leon Dănăilă a avut o copilărie foarte grea. Născut pe data de 1 iulie 1933, la Darabani, medicul a venit pe lume într-o familie cu încă doi frați, în care mama avea doar patru clase primare și tatăl nu știa buche de carte.
Leon Dănăilă a găsit într-o zi, copil fiind, la gunoi o carte ruptă și murdară despre chirurgie. Acesta își amintește cum a cusut-o cu sârmă și a citit-o din scoarță în scoarță, știind încă din acel moment care este rostul lui pe lume.
Bucuria lui a fost și este să ajute oamenii bolnavi și să-i facă bine. De aceea, medicul a studiat tot ce se putea despre creierul omului și a reușit să scadă mortalitatea din timpul operațiilor de la 50% la 3 – 4%.
Până a ajunge la această performanță, medicul Leon Dănăilă își amintește că: „munca de cerșetor este foarte dificilă. La 13 ani mă duceam la cerșit pe malul Prutului. Așa mi-am salvat familia. Mi-a fost foarte greu, nu am avut nici un sprijin din partea nimănui, părinții mei nu știau carte, nu m-a îndrumat nimeni”, declara academicianul Leon Dănăilă.
„I-am dus soției flori în foecare zi la spital, chiar dacă știam că este inconștientă”
Cu toate acestea, cel mai mare regret al medicului a rămas acela că nu și-a putut salva soția cea care i-a fost alături o viață de om. De aceea, la Darabani, în fața casei părintești au fost instalate două busturi, unul aparținând lui Leon Dănăilă și celălalt aparținând soției sale ale, Alexandrina.
Medicul își amintește că i-a adus în fiecare zi flori soției sale la spital, chiar dacă aceasta era inconștientă.
O asemenea poveste de viață impresionantă merită să fie făcută cunoscută celor care îl apreciază pe medicul Leon Dănăilă sau celor care au avut în familie (așa cum este și cazul meu) rude salvate de la moarte prin intervenția lui.
Mă alătur oamenilor care îi poartă un deosebit respect și recunoștință și celor care vor să afle și despre omul Leon Dănăilă, nu numai despre medicul care refuză orice ajutor bănesc din partea pacienților și aparținătorilor acestora. Specialistul își face meseria cu atâta dedicare, încât operațiile săvârșite de dânsul par a avea o mână dumnezeiască care îl ghidează în deslușirea tainelor creierului, scrie Qbebe.ro
Nu contest ca a salvat multe vieți, dar chiar milioane?? Really??!