Direcția Județeană pentru Cultură, Primăria Municipiului Botoșani și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Est organizează Expoziția „Orașul – Botoșani orașul vechi”. Expoziția este realizată de artistul plastic Gheorghe Stanciu și arhitectul Mihai Tulbure și este găzduită de sediul Direcției Județene pentru Cultură – Casa Văsescu. Această clădire monument istoric, aflată pe Pietonalul Unirii, oferă un generos spațiu expozițional. Vernisajul va avea loc miercuri, 15 noiembrie, începând cu ora 15:00. Expoziția va fi deschisă publicului iubitor de artă până pe 15 ianuarie 2024.
Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, a arătat că această expoziție este un gest de recunoștință pentru arhitectul Eugenia Greceanu și artistul plastic Gheorghe Stanciu.
“În momentele cele mai grele pentru patrimoniul construit al orașului, la sfârșitul anilor ’70, Eugenia Greceanu și Gheorghe Stanciu au salvat ceea ce reprezintă valoarea fundamentală a Botoșaniului și anume Centrul Istoric și patrimoniul construit. Prin întocmirea unui studiu privind ansamblul urban medieval, Eugenia Greceanu a stopat într-o anumită măsură distrugerile care s-au făcut atunci pentru construcțiile pe care le dorea regimul comunist pentru extinderea spațiului locativ. Prin fotografiile realizate, Gheorghe Stanciu a salvat memoria clădirilor distruse în tăvălugul acelor ani și a salvat de la neuitare vechiul patrimoniu construit al orașului”, a mai declarat Dănuț Huțu.
Gheorghe Stanciu este Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani și organizează a doua expoziție de fotografie din acest an. Prima a fost găzduită în perioada aprilie – iunie 2023, de Primăria Municipiului Botoșani. Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani i-a fost acordat lui Gheorghe Stanciu prin votul consilierilor municipali, la inițiativa viceprimarilor Liviu Toma și Bogdan Buhăianu.
“Comunitatea botoșăneană îi mulțumește artistului plastic Gheorghe Stanciu pentru demersul cu adevărat salvator pentru istoria Municipiului Botoşani. El are fotografii cu peste 90% dintre casele demolate ale Botoşaniului, unele regăsindu-se în expoziția găzduită de Direcția Județeană de Cultură. Ar fi extraordinar ca botoșănenii să-și facă timp să viziteze această expoziție și să retrăiască atmosfera deosebită a vechiului oraș Botoșani”, a declarat Liviu Toma.